Arts Maatschappij en Gezondheid
"Waarom doen we dingen op een bepaalde manier?"
Carlijn Oostermeijer rondde de tweede fase af van de opleiding tot Arts Maatschappij en Gezondheid. Deze fase is gericht op beleid, advisering en wetenschappelijk onderzoek. Binnen GGD Drenthe zet ze haar kennis in door haar rol binnen het JGZ Adviesteam. "Ik houd mij onder andere bezig met het leiden van innovatieve projecten binnen de Jeugdgezondheidszorg."
Tijdens de eerste fase van de opleiding had Carlijn contact met mensen die bij andere GGD'en werkten. "Dat was erg waardevol want je krijgt letterlijk een kijkje in de keuken bij anderen. Het werkte inspirerend en liet mij zien hoe je bepaalde processen of ontwikkelingen ook op een andere manier kunt inrichten. Het riep bij mij de vraag op waarom we dingen doen zoals we ze doen. Kan het ook beter of efficiënter? Dat prikkelde mij en vormde mijn motivatie om te starten met de tweede fase van deze opleiding."
Hoe werken veranderingen in organisaties
In de tweede fase van de opleiding leer je onder andere hoe veranderingen in organisaties werken. "Sinds het afronden van de opleiding ben ik deels op beleidsmatig niveau actief en deels als arts binnen de Jeugdgezondheidszorg. Ik houd mij bezig met het opstarten van innovatieve projecten zoals het versterken van prenatale zorg en het e-consult voor peuters. Daarnaast begeleid ik de klant- en medewerkersonderzoeken en ben ik praktijkopleider van andere artsen in opleiding. Verder werk ik nog zo'n 12 uur per week als uitvoerend arts voor kinderen van 0-12 jaar."
Verschillende rollen van Arts M+G
Als Arts M+G ben je er niet alleen tijdens het spreekuur maar zet je je juist ook beleidsmatig in. "Je hebt dus een veel bredere invulling van je vak als arts." Je werkt niet alleen als medicus, maar je legt ook verbinding met andere partijen en individuen. Je signaleert en duidt wat er speelt. Zo geef je bijvoorbeeld bij gemeenten aan waarom bepaald beleid belangrijk is en je geeft richting aan dat beleid. Tot slot ben je een vernieuwer. Je zet je in voor (digitale) ontwikkelingen en je bent een aanjager in het verbeteren van de jeugdgezondheidszorg.
Carlijn geeft aan dat haar functie erg divers is. "De input vanuit de werkvloer kun je gebruiken bij de verschillende projecten die je doet. Dat geldt ook voor je eigen ervaring. Die twee dingen kun je mooi samenbrengen en verwerken in de vernieuwingen voor de organisatie. De opleiding bood mij een impuls voor mijn eigen professionele ontwikkeling. Bovendien vond ik de interactie met collega's van andere GGD'en van enorme meerwaarde."

Overweeg jij de stap?
Ben jij basisarts en wil jij je specialiseren tot Arts Maatschappij en Gezondheid? Wij hebben opleidingsplekken (AIOS) tot Jeugdarts en Arts forensische geneeskunde. Daarnaast kan je bij ons de tweede fase van de opleiding tot Arts Maatschappij en Gezondheid volgen. Wil je meer weten? Ga naar home - Arts Maatschappij en Gezondheid (artsmg.nl) of neem contact met ons op via [email protected].