De Week van de Lentekriebels start maandag voor de 20e keer

28 maart 2025


De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs waarin extra aandacht is voor relationele en seksuele voorlichting. Scholen die meedoen geven van maandag 31 maart tot en met vrijdag 4 april een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. De week is een initiatief van Rutgers en de GGD’en.

Waarom is seksuele voorlichting belangrijk?

We willen allemaal dat kinderen zo lang mogelijk onbezorgd kunnen opgroeien en dat kinderen gewoon kinderen kunnen zijn. Maar in een wereld van social media en internet worden kinderen steeds jonger geconfronteerd met seksualiteit, naaktbeelden, groepsdruk en misinformatie. Vaak zonder dat ouders dit doorhebben. Door kinderen thuis én via school van eerlijke en betrouwbare informatie te voorzien, leren ze op een gezonde manier om te gaan met hun lichaam, emoties en relaties.

Wist je dat relationele en seksuele voorlichting in het basisonderwijs:

👉 bijdraagt aan het ontwikkelen van een positief zelf- en lichaamsbeeld bij kinderen

👉 ervoor zorgt dat kinderen zelfbewust(er) zijn en beter voor zichzelf opkomen

👉 dat zij wensen en grenzen bij zichzelf en anderen (leren) herkennen en respecteren

👉 wettelijk verplicht is en dat slechts 2% van de Nederlanders hiertegen is

Kinderen willen leren over hun eigen lichaam en grenzen

Het Jeugdjournaal onderzocht in samenwerking met Rutgers en Highberg een onder 500 kinderen in de leeftijd 9-12. Het onderzoek toont aan dat 45% meer zou willen leren over hun eigen lichaam en grenzen. 91% van de kinderen zou dit graag van hun ouders horen en 67% zouden dit graag op school leren. Het blijkt echter dat een kwart van de kinderen thuis niet praat over dit onderwerp en 47% hier geen les over krijgt.

Gedeelde verantwoordelijkheid, samen beschermen

Natuurlijk zijn niet alleen scholen verantwoordelijk voor relationele en seksuele voorlichting. Ouders en verzorgers hebben een essentiële rol. Zij brengen kinderen normen en waarden, liefde en respect en het gevoel van eigenwaarde bij. Het is dan ook een gedeelde verantwoordelijkheid van ouders en de school. Zo beschermen we samen de veiligheid van álle kinderen, ongeacht wie ze zijn en waar ze vandaan komen.

Kortom: relationele en seksuele voorlichting is cruciaal voor kinderen!

Handige informatie:

De foto bij dit nieuwsartikel hoort bij het item van RTV Drenthe uit 2024.