Vaccinatie tegen gordelroos

21 november 2024


Het tv-programma Radar besteedde onlangs aandacht aan gordelroos. Sindsdien krijgen wij veel vragen over gordelroos en de mogelijkheden voor vaccinatie. Wij zetten hier de belangrijkste informatie op een rij.

Wat is gordelroos?

Een op de vier personen in Nederland krijgt gordelroos. Als je ouder wordt, veroudert ook je afweersysteem. Hierdoor neemt de kans toe dat je gordelroos krijgt. Het virus dat gordelroos veroorzaakt, is het waterpokkenvirus. Het kan ineens weer actief worden. Iedereen die ooit waterpokken heeft gehad kan het dus krijgen.

Gordelroos begint met hoofdpijn, koorts, spierpijn en opzwelling van de lymfeklieren. Daarna krijg je jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes aan één kant op je lichaam, meestal rond je buik en middel. Soms op je arm of been of één helft van het gezicht, de rug of de borstkas. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes.

Wat kan je doen tegen gordelroos?

Vaak gaat gordelroos vanzelf over. Maar gordelroos kan ook heel pijnlijk zijn en lang duren door zenuwpijn. Deze pijn kan maanden of in sommige gevallen jaren aanhouden. Je kunt je laten vaccineren tegen gordelroos bij de GGD. Dit geldt voor mensen van 50 jaar en ouder en mensen met een verhoogd risico, zoals een afweerstoornis.

Gordelroosvaccinatie

Er is een vaccinatie tegen gordelroos. Het vaccin Shingrix werkt erg goed. Bij volwassenen van 50 jaar en ouder beschermt het vaccin ongeveer 90 procent. Dat betekent dat van elke 10 gordelroosgevallen, er 9 worden voorkomen. Ook zorgt de prik ervoor dat je na gordelroos geen erge pijnklachten krijgt. Lees meer over de gordelroosvaccinatie op de website Vaccinaties op maat. Om voldoende bescherming op te bouwen zijn 2 prikken nodig, met minimaal 2 maanden er tussen.

Op dit moment wachtlijst voor vaccinatie door grote vraag

Er is op dit moment een grote vraag naar deze vaccinatie. Hierdoor is er een landelijk tekort van het vaccin ontstaan. Daardoor kunnen wij op dit moment niet iedereen vaccineren.  Wij doen ons uiterste best om iedereen te helpen. We geven daarbij voorrang aan de meest kwetsbare groepen. Als je belt met de GGD Drenthe, noteren we eerst wat basisgegevens. Als je op de wachtlijst komt, nemen wij contact wanneer we weer voldoende voorraad hebben. We bespreken dan wanneer we de vaccinatie veilig kunnen inplannen.

Kosten van een gordelroosvaccinatie

Een gordelroosvaccinatie wordt meestal niet vergoed. Dit betekent dat je moet betalen voor de vaccinatie tegen gordelroos. De totale kosten van de gordelroosvaccinatie zijn €485,40 (prijs 2024).

Meer informatie

Meer informatie over gordelroos lees je op de website van het RIVM en Thuisarts.nl. Hier lees je meer informatie over de gordelroosvaccinatie.