Gordelroos Bewustwordingsweek

27 februari 2023


Gordelroos, daar heb je vast wel eens van gehoord. Maar wat is dat nu eigenlijk? Vanaf maandag 27 februari vragen we daar de hele week aandacht voor. Wat zijn de symptomen en de impact van Gordelroos op iemands leven? Wat is het voor ziekte precies en hoe herken je het?

Wat is gordelroos?

Gordelroos is volgens de Gezondheidsraad een ernstige ziekte. Het is een aandoening met pijnlijke kleine blaasjes. Meestal op het bovenlichaam of in het gezicht. Kenmerkend is dat het op één lichaamshelft zit.

Een op de vier personen in Nederland krijgt gordelroos.

Voordat je jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende  pijn krijgt, kun je last krijgen van hoofdpijn, koorts, spierpijn en opzwelling van de lymfeklieren. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes aan één kant op het lichaam, meestal rond buik/middel. Soms zit het op je arm of been of één helft van het gezicht, de rug of de borstkas. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Het gaat vaak vanzelf over.

Gordelroos – wat is jouw verhaal?

Gordelroos kent vele gezichten. Een op de vier mensen krijgt een eigen verhaal. Als je ouder wordt, veroudert ook je afweersysteem en neemt de kans toe dat je gordelroos krijgt. Het virus dat gordelroos veroorzaakt, het waterpokkenvirus, kan ineens weer actief worden. Iedereen die ooit waterpokken heeft gehad kan het krijgen. Vaak gaat gordelroos vanzelf over. Toch kan gordelroos heel pijnlijk zijn en soms langer duren door zenuwpijn. Deze pijn kan maanden of in sommige gevallen jarenlang aanhouden in de vorm van brandende pijn of tintelingen, overgevoeligheid bij aanraking, warmte of kou.

Deel je verhaal over gordelroos

Heb jij gordelroos gehad of iemand in je directe omgeving en wil jij jouw verhaal vertellen? Ga dan naar de volgende website: Aandachtvoorgordelroos. Jij kunt hiermee bijdragen aan meer bewustwording over de ziekte gordelroos en de impact die het heeft op je leven. Of kijk op www.vaccinatiesopmaat.nl