Campagne HPV-vaccinatie voor 19 tot en met 26 jarigen van start

11 januari 2023


Vanaf 12 januari 2023 krijgen jongeren die geboren zijn tussen 1996 en 2003 een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Deze vaccinatie beschermt tegen verschillende soorten kanker.

Alleen op afspraak

De komende weken krijgen jongeren een brief over de vaccinatie. Een afspraak maken zij online, op www.HPVafspraak.nl . Voor wie twijfelt over de vaccinatie is er een keuzehulp beschikbaar op www.hpvkeuzehulp.nl.

GGD Drenthe start op 1 februari met vaccineren tegen HPV. Vaccinatie is mogelijk op 4 locaties, verdeeld over de provincie: Assen, Emmen, Hoogeveen en Meppel. Tijdens het maken van de afspraak (online of telefonisch) kies je de locatie. Vaccinatie is alleen mogelijk met een afspraak.

Twee vaccinaties

Er worden twee vaccinaties gegeven. Tussen de vaccinaties zit minimaal 150 dagen. Jongeren die een eerste vaccinatie hebben gehaald krijgen na enkele maanden een sms of mail om hen eraan te herinneren een tweede afspraak te maken.

Wat is HPV?

HPV staat voor humaan papillomavirus. Iemand die het virus heeft merkt er meestal niks van, maar het is wel heel besmettelijk. In sommige gevallen kan een infectie leiden tot kanker. De vaccinatie tegen HPV beschermt goed tegen zes soorten kanker, waaronder baarmoederhals, penis- en anuskanker. HPV kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen.

Onderdeel van Rijksvaccinatieprogramma

Meisjes krijgen vanaf 2010 de HPV vaccinatie aangeboden in het Rijksvaccinatieprogramma, wanneer zij 10 jaar zijn. Sinds 2022 krijgen ook  jongens in de tienerleeftijd de vaccinatie aangeboden. Met de huidige campagne krijgen jongens en mannen, die eerder niet zijn uitgenodigd en meisjes en vrouwen die eerder afzagen van een vaccinatie, de gelegenheid om de HPV vaccinatie te halen. De Gezondheidsraad stelt dat er voor deze leeftijdsgroep veel gezondheidswinst te halen is.