Europese dag tegen mensenhandel

18 oktober 2022


Vandaag is de Europese dag tegen mensenhandel. De GGD coördineert de zorg en opvang voor slachtoffers van mensenhandel in de provincie. Hierin werken we nauw samen met ketenpartners als het Zorg- en Veiligheidshuis Drenthe. In dit bericht lees je over de vormen van mensenhandel en de manier waarop wij ons inzetten bij vermoedens of signalen.

Wat is mensenhandel?

Ook in Drenthe hebben we, net als in de rest van Nederland, te maken met mensenhandel. Hierbij kun je denken aan:

  • Arbeidsuitbuiting: denk aan Poolse arbeiders op een bollenveld of werknemers in een Chinees restaurant die geen vakantie hebben, te veel uren werken of onderbetaald worden. Het komt in meerdere sectoren voor (horeca, landbouw, transport, au-pair, schoonmaak, bouw). Het gaat dan om zulke slechte arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden, dat mensenrechten in het geding zijn.
  • Criminele uitbuiting: schulden die in jouw naam gemaakt worden, gedwongen bedelen of het moeten vervoeren van drugs of uitvoeren van andere criminele activiteiten.
  • Seksuele uitbuiting: bijvoorbeeld gedwongen prostitutie.

Wat doet de GGD?

GGD Drenthe coördineert de zorg en opvang voor mensen die het slachtoffer zijn van mensenhandel. Hierin wordt nauw samengewerkt met de ketenregisseur aanpak mensenhandel en het team aanpak mensenhandel van de politie.

  • We geven advies aan burgers en professionals bij (vermoedens van) mensenhandel.
  • We geven training en voorlichting over mensenhandel.
  • We begeleiden slachtoffers richting zorg en opvang.
  • We coördineren en monitoren de zorg (casemanagement).
  • We dragen actief bij in het onderhouden van contact met ketenpartners.

Behoefte aan een training over dit onderwerp? Neem contact op!

Werk je bij een gemeente, op school of in een zorginstelling? Heb je behoefte aan een (kosteloze) training over de signalen en het herkennen daarvan? Neem contact op met onze zorgcoördinator via (0592) 306 300 of [email protected].