1 HPV-vaccinatie minder voor jongeren vanaf 15 jaar

5 september 2022


Meisjes en jongens van 15 jaar en ouder die nu starten met de vaccinatie-serie tegen het humaan papillomavirus (HPV) krijgen nog maar twee in plaats van drie vaccinaties aangeboden. Uit onderzoek blijkt dat 2 vaccinaties op deze leeftijd even goed beschermen als 3. Voor een goede en langdurige bescherming moet er wel minimaal vijf maanden tussen de eerste en de tweede vaccinatie zitten.

De Gezondheidsraad heeft op dinsdag 30 augustus geadviseerd het HPV-vaccinatieschema aan te passen. Dit advies is overgenomen.

In de vragen en antwoorden hieronder lees je meer over het waarom en wanneer er nog wel 3 vaccinaties gegeven worden.

Waarom heb je één HPV-vaccinatie minder nodig als je 15 jaar of ouder bent?

Uit buitenlands onderzoek blijkt dat vrouwen die maar twee vaccinaties hebben gehad ook na ruim 10 jaar nog goed beschermd zijn tegen een HPV-infectie. Daarom is ook in Nederland het vaccinatieschema voor HPV aangepast. Dat betekent dat als je 15 jaar of ouder bent je twee HPV-vaccinaties krijgt, met 6 maanden ertussen. Kinderen tot 15 jaar kregen al twee vaccinaties aangeboden.

Ik heb al twee HPV-vaccinaties gehad. Wat moet ik doen?

De uitnodigingsbrieven voor de najaarsronde in Drenthe zijn al verstuurd en vallen binnenkort op je mat. Daarin spreken we nog van drie vaccinaties, dat is niet voor iedereen van toepassing. Hieronder kun je lezen wat voor jou van toepassing is:

  1. Heb je twee HPV-vaccinaties gehad en zat er  minimaal 5 maanden tussen de 1e en de 2e prik?

    Dan kun je de uitnodiging voor de derde vaccinatie weggooien.
  2. Heb je twee vaccinaties gehad, maar zat er minder dan vijf maanden tussen de 1e en de 2e prik?

    Dan is het belangrijk om alsnog een derde vaccinatie te gaan halen. Deze derde vaccinatie moet minimaal vijf maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden. In de uitnodigingsbrief die je binnenkort van ons ontvangt, staat hoe je online een afspraak kunt maken in Drenthe.

Ik weet niet hoeveel en wanneer ik HPV-vaccinaties heb gehad. Wat moet ik doen?

Op je vaccinatiebewijs kun je controleren of je twee vaccinaties tegen HPV hebt gehad en hoeveel tijd er tussen zat. Heb je je vaccinatiebewijs niet meer? Neem dan contact met ons op via 088 246 0246.

Ik heb drie vaccinaties gehad tegen HPV. Is dat erg?

Nee, dat is niet erg. Je bent goed beschermt tegen HPV. Voordat een vaccin gebruikt mag worden, wordt de veiligheid van het vaccin uitgebreid getest. Dit vaccin is uitgebreid getest onder meisjes die drie vaccinaties kregen. Uit deze onderzoeken is gebleken dat drie vaccinaties veilig is en geen blijvende bijwerkingen geeft.