Eerste regio’s starten met vaccinatie monkeypox

25 juli 2022


Aanstaande maandag 25 juli starten GGD Amsterdam en GGD Haaglanden met het zetten van de eerste vaccinaties voor monkeypox/ apenpokken. Momenteel treffen we bij onze GGD voorbereidingen.

De eerste groep mensen kregen donderdag 21 juli een uitnodiging van GGD'en Amsterdam en Haaglanden. Het gaat om een kleine groep uit de hiv-PrEP doelgroep.

  • iedereen die bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid of bij de huisarts als Prepgebruiker geregistreerd is, of hiervoor op de wachtlijst staat;
  • iedereen die met HIV geregistreerd is;
  • iedereen die bekend is op de Soa poli.

Voor de genoemde hoogrisicodoelgroepen zijn voldoende vaccins in Nederland aanwezig en zij ontvangen gefaseerd in de komende periode een uitnodiging.

Parallel aan de start bij GGD Amsterdam en GGD Haaglanden werken de andere GGD’en stapsgewijs aan een bredere uitrol vanaf zaterdag 30 juli. De vaccinatie betreft een aanvulling op de bestaande maatregelen en adviezen. Houd deze site in de gaten voor nieuwe informatie over het geven van het vaccin.

Het vaccineren is een belangrijke maatregel om verspreiding van het virus te voorkomen. Het is echter niet de enige maatregel. Het blijft van belang om alert te zijn op symptomen van monkeypox en de leefregels die besmette personen en hun contacten ontvangen, goed na te leven.

Meer over de stand van zaken is te lezen in de Kamerbrief die donderdag is uitgestuurd of op de website van GGD Amsterdam en GGD Haaglanden. Voor meer uitgebreide informatie over monkeypox kunt u terecht op de websites van het RIVM en Soa Aids Nederland.