Naar het buitenland? Ga voorbereid op reis

20 mei 2022


Reis je binnenkort naar het buitenland? Mogelijk gelden daar nog coronaregels. Bij GGD Drenthe komen hierover veel vragen binnen. In dit artikel staan wat tips om goed en tijdig voorbereid op reis te gaan.

Nog regelmatig is een coronabewijs nodig om te reizen. Een coronabewijs is het bewijs dat je volledig gevaccineerd bent, hersteld bent van corona of een negatieve testuitslag kunt overhandigen.

Bekijk deze sites:

Wat is nodig voor jouw bestemming?

Corona vaccinatiebewijs

Is het voor jouw reisbestemming een coronaprik nodig? Voor sommige landen moet je ruimschoots voor je arriveert zijn gevaccineerd.

Booster nodig?

Soms is naast de basisserie (1e en mogelijk 2e vaccinatie) ook een boosterprik nodig. In Europa vervalt het vaccinatiebewijs als je laatste basisvaccinatie (1e/2e prik) 270 dagen geleden is. Dat kun je herstellen door:

  • een boostervaccinatie
  • een herstelbewijs (van het doorlopen van corona korter dan 180 dagen geleden)

Waar kan ik de boosterprik krijgen?

In Drenthe kun je binnenlopen voor een coronaprik in Assen, Emmen, Hoogeveen of Meppel. Kijk vooraf naar de openingstijden  of je maakt eerst een afspraak via www.planjeprik.nl

Reisvaccinaties en/of -gezondheidsadvies

Voor sommige reisbestemmingen, adviseren we specifieke vaccinaties. De reizigersadviseurs van GGD Drenthe geven je vaccinaties en advies over eten, drinken, hygiëne en maatregelen tegen muggen.

Maak een telefonische afspraak via 0592 – 306 244. (Tijdens dit gesprek kan er geen advies over de vaccinaties worden gegeven.) Het spreekuur voor advies en vaccinatie is in Assen. Op de site Reisvaccinaties kun je het vaccinatie-advies zien voor jouw vakantiebestemming.

Herstelbewijs

Je hebt corona gehad korter dan 6 maanden geleden? Dan kun je een herstelbewijs aanvragen. Een herstelbewijs geldt 180 dagen na de positieve coronatest. Voor een geldig coronabewijs, is dan één vaccinatie voldoende. Dat is niet in alle landen het geval. Sommige landen willen dat een reiziger volledig is gevaccineerd of een negatieve testuitslag overhandigd. Zie de site van Rijksoverheid

Let op: ben je korter dan 11 dagen geleden positief getest? Dan kun je het herstelbewijs wel opvragen, maar pas na de 12e dag is het geldig.

Negatieve coronatest nodig?

Heb je een negatieve coronatest nodig voor het land waar je heen gaat? Je kunt je laten testen via een zelfgekozen locatie (een commerciële tester, niet GGD).


Hulp bij de vakantievoorbereidingen