Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
Op 18 november ontvingen de eerste 90-plussers een uitnodiging voor een extra prik op de mat. Iedereen van 60 jaar en ouder kan deze uitnodiging binnenkort verwachten. Na ontvangst van de brief kun je snel bij ons terecht. Zonder afspraak is het NIET mogelijk om voor een boostervaccinatie langs te komen. In dit bericht lees je wat je in Drenthe kunt verwachten.
Door het grote aantal testen dat de laboratoria nu verwerken, kan het soms langer dan 24 uur duren voordat je de testuitslag krijgt. Dat kan heel vervelend zijn. Is je uitslag binnen dan ontvang je daarvan automatisch bericht. Bel ons alleen als het langer dan 48 uur duurt.
Op dit moment is het drukker dan gebruikelijk. Daarom is het beter om een afspraak te maken. Dan ben je op de locatie ook sneller aan de beurt, sneller klaar en kunnen wij meer mensen helpen.
De Gezondheidsraad adviseert ook bij mensen die eerder het Janssen-vaccin kregen, de volgorde van oud naar jong aan te houden. Die komen dus niet eerder in aanmerking voor een booster dan mensen die een ander vaccin kregen.
Door op bepaalde plekken alleen mensen toe te laten die hersteld, gevaccineerd of getest zijn, wordt het besmettingsrisico aanzienlijk kleiner voor alle bezoekers. Het coronatoegangsbewijs sluit de kans op besmetting niet uit. Maar op deze manier kunnen we wel voorkomen dat deze locaties weer moeten sluiten. Blijf daarnaast altijd thuis bij klachten en laat je testen. Ook als je gevaccineerd bent. Geen klachten, maar ontmoet je wel mensen? Dan bescherm je elkaar door voor de zekerheid eerst een zelftest te doen. Heb je vragen over of moeite met het regelen van een coronatoegangsbewijs? Lees dan dit bericht.
Tussen 28 oktober en 25 november lees je iedere donderdag een artikel in het Dagblad van het Noorden over seksueel geweld. Deze serie is tot stand gekomen in samenwerking met het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe. Aan de hand van interviews met ervaringsdeskundigen, hulpverleners en omstanders heeft journalist Rosa Timmer de omvang van het probleem in kaart gebracht, met als doel zorgen dat seksueel geweld bespreekbaar wordt gemaakt. De artikelen zijn in de krant en online (premium) te lezen.
Van 1 t/m 18 november vaccineert de GGD kinderen en jongeren in Drenthe tegen difterie, tetanus, polio (DTP), bof mazelen en rodehond (BMR), humaan papillomavirus (HPV) en meningokokkenziekte. Deze vaccinaties zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Dat programma zorgt ervoor dat alle kinderen in Nederland goed beschermd worden tegen ernstige ziektes. De vaccinaties zijn gratis en niet verplicht.
Het aantal inwoners in Drenthe met een positieve testuitslag blijft stijgen. Het aantal ziekenhuisopnames blijft in Drenthe wel stabiel. Vaccinatie beschermt voor 95% tegen ziekenhuisopname en voor 97% tegen een opname op de intensive care. Ook is de kans dat je een ander besmet kleiner als je gevaccineerd bent (63% lager). Voorkom verspreiding door zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden en thuis te werken als het kan. Blijf thuis bij klachten en laat je testen bij de GGD. Ook als je gevaccineerd bent.
‘Ga even naar buiten, loop een blokje om, slaap er een nachtje over of praat met een vriend die je vertrouwt’, daartoe roept de Time-out campagne van onder meer Veilig Thuis en de Kindertelefoon op.
Iedereen die de eigen positieve testuitslag op de website Coronatest.nl inziet, kan vanaf 14 oktober direct anderen waarschuwen via de CoronaMelder-app.
Vragen over de nieuwsberichten?
Mail je (pers)vraag naar communicatie@ggd-vrd.nl
Persvragen? Bel 0592 - 306 314.