Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
In Assen startte vrijdag een samenwerking waarbij scholen, hulpverleningsorganisaties en de Gemeente Assen signalen van somberheid bij jongeren snel op kunnen pikken en aanpakken.
In het najaar van 2023 hebben alle GGD’en, in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), een onderzoek uitgevoerd onder middelbare scholieren in de klassen 2 en 4. Deze monitor heet de Gezondheidsmonitor Jeugd en heeft als doel inzicht te krijgen in de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren. De cijfers zijn gepubliceerd op www.gezondheidsatlasdrenthe.nl.
Deze maand organiseren we als proef de vaccinaties voor 9-jarigen en 14 -jarigen in de gemeente Noordenveld anders.
De uitdagingen waar we voor staan in Drenthe op het gebied van gezondheid zijn nu te lezen in het Regioplan in het kort. Hierin wordt toegelicht waarom verandering in zorg en welzijn nodig is, waar we met Gezonde Marke naartoe willen en welke regionale opgaven er liggen.
Zwemmen in open water: waar moet je rekening mee houden? Kijk op www.zwemwater.nl voor de aangewezen zwemlocaties bij jou in de buurt en voor meer informatie over waar je rekening mee moet houden.
De Aziatische tijgermug komt van nature niet voor in Nederland, maar wordt de laatste jaren wel vaker gevonden. Ook in Drenthe. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil voorkomen dat de tijgermug zich hier vestigt. Dit omdat deze mug tropische ziektes kan overdragen. De kans is zeer klein dat de in Nederland gevonden muggen ziektes overdragen. Maar als de mug zich in Nederland vestigt, neemt die kans in de toekomst wel toe. Daarom bestrijdt de NVWA deze tijgermug.
GGD’en doen samen met het RIVM dit jaar opnieuw onderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van de jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar in Nederland.
Koolmonoxide (CO), je ruikt, proeft en ziet het niet. Het kan leiden tot een CO-vergiftiging die niet altijd direct herkenbaar is, omdat het veelal griepachtige verschijnselen geeft. Of erger: niet voor niets wordt CO een sluipmoordenaar genoemd. Daarom is het belangrijk om koolmonoxidevergiftiging te herkennen. Nog beter is natuurlijk het voorkomen van CO-vergiftiging. Alle huisartsen in Drenthe hebben daarom onderstaande informatie ontvangen, zowel voor hen als voor hun patiënten.
Vandaag lanceren we de Gezondheidsatlas Drenthe! In deze interactieve omgeving vind je gegevens over de gezondheid en het welzijn van onze inwoners. Naast de cijfers uit onze eigen gezondheidsonderzoeken onder volwassenen, ouderen en jeugd, tonen we data uit andere bronnen zoals het CBS, de Leefbaarometer en het RIVM. Hiermee brengen we in beeld welke data bekend is en wat de factoren zijn die invloed hebben op een gezonde leefstijl.
Vandaag start de 19e editie van de Week van de Lentekriebels. Tijdens deze week, georganiseerd door Rutgers en de GGD’en, besteden scholen in het basis- en speciaal onderwijs extra aandacht aan thema's als weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Een belangrijk thema om gezond en veilig op te kunnen groeien.
Vragen over de nieuwsberichten?
Mail je (pers)vraag naar [email protected]
Persvragen? Bel 0592 - 306 314.