Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
‘0800-0188. Dit is wat je belt bij seksueel geweld.’ Met deze slogan start het Centrum Seksueel Geweld (CSG) maandag 24 oktober een landelijke campagne. Het doel: Nederlanders bewegen om het nummer in hun telefoon op te slaan. ‘Want: je weet maar nooit wanneer je het CSG nodig hebt, voor jezelf óf voor iemand anders.’ De campagne is te zien via diverse (online) kanalen en te beluisteren via de radio.
Vandaag is de Europese dag tegen mensenhandel. De GGD coördineert de zorg en opvang voor slachtoffers van mensenhandel in de provincie. Hierin werken we nauw samen met ketenpartners als het Zorg- en Veiligheidshuis Drenthe.
Wie een coronatest wil in Assen, is vanaf maandag welkom aan de Amerikaweg 23.
Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland is blij met de erkenning van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) voor de enorme inzet van de 25 GGD’en in de onderzoeksperiode van de coronapandemie. De koepel waardeert het vermelden van de grote inspanning van de GGD’en, waardoor zij de achterstand ten opzichte van het buitenland bij het vaccineren snel hebben ingelopen in het eerste kwartaal van 2021.
Met de huidige gas- en energieprijzen kiezen sommige mensen voor alternatieve manieren om het huis te verwarmen. Bijvoorbeeld met een houtkachel, petroleumkachel of door het branden van kaarsen. Door het vrijkomen van de verbrandingsgassen, is het belangrijk om hierbij de woning goed te ventileren. Zo houd je het klimaat in huis gezond.
Nieuw aan de Zwedenlaan is de priktuin. Inwoners nemen plaats en ontvangen op die plek hun prik en wachten daar vervolgens het bekende kwartiertje.
In de maanden oktober en november vaccineren we in Drenthe weer tegen difterie, tetanus en polio (DTP), bof, mazelen en rodehond (BMR), meningokokkenziekte (MenACWY) en humaan papillomavirus (HPV). Alle kinderen die aan de beurt zijn voor één van de prikken krijgen een uitnodiging thuisgestuurd. Nieuw is dat ouders en/of jongeren voortaan zelf online een afspraak kunnen maken op een tijd en in een gemeente die hen uitkomt.
Iedereen van 12 jaar of ouder die de basisserie tegen corona heeft gehad, kan dit najaar een herhaalprik met de vernieuwde coronavaccins (van Pfizer en Moderna) krijgen. Lees in dit bericht hoe dat gaat.
GGD Drenthe start op 13 september 2022 met de Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022. Hiermee worden de gevolgen van corona op de volksgezondheid, het welzijn en de leefstijl van de volwassen bevolking in kaart gebracht. Dit onderzoek vindt plaats met behulp van een vragenlijst in de periode van september tot en met december 2022. Naast vragen over de algemene gezondheid en de leefstijl bevat de vragenlijst specifieke vragen over problemen die verband houden met corona, zoals psychische klachten, long-COVID, uitgestelde zorg en de impact van het coronavirus.
Meisjes en jongens van 15 jaar en ouder die nu starten met de vaccinatie-serie tegen het humaan papillomavirus (HPV) krijgen nog maar twee in plaats van drie vaccinaties aangeboden. Uit onderzoek blijkt dat 2 vaccinaties op deze leeftijd even goed beschermen als 3. Voor een goede en langdurige bescherming moet er wel minimaal vijf maanden tussen de eerste en de tweede vaccinatie zitten.
Vragen over de nieuwsberichten?
Mail je (pers)vraag naar communicatie@ggd-vrd.nl
Persvragen? Bel 0592 - 306 314.