WinterregelingAls er voorspellingen zijn dat de gevoelstemperatuur een aantal dagen onder de -5 graden wordt, dan gaat in Drenthe de winterregeling in. De winterregeling is bedoeld om te voorkomen dat daklozen en slechtbehuisden gezondheidsrisico's lopen door de kou.

Op dit moment is de winterregeling inactief, fase 0 (06-04-2023)

Wat is de winterregeling?

De winterregeling is bedoeld om te voorkomen dat daklozen en slechtbehuisden gezondheidsrisico's lopen door de kou. Met slechtbehuisden bedoelen we mensen die wonen in schuurtjes, tenten of in een huis dat niet is aangesloten op gas en/of electriciteit. Zij zijn lastiger in de gaten te houden dan daklozen, omdat ze niet zichtbaar zijn. Toch is overnachten in een onverwarmd onderkomen bijna net zo gevaarlijk als slapen op straat.

Er werken allerlei zorgorganisaties mee aan de winterregeling, zoals gemeenten, OGGz-netwerken, politie, het Leger des Heils, Wender, GGZ, VNN en maatschappelijk werk. Met de strenge vorst zijn zij extra alert op mensen die geen warme plek hebben om te overnachten. Voor deze mensen wordt opvang geregeld.


Heb je zorgen over iemand die geen warme plek heeft?

Neem dan contact op met het Advies en Meldpunt OGGZ via 088 24 60 240 of stuur ons een bericht. Buiten kantoren kun je contact opnemen met de politie via 0900-8844