Vluchtelingen en infectieziekten
De risico’s zijn klein, maar het is belangrijk om te weten dat in Oekraïne het aantal volwassenen en kinderen dat gevaccineerd is, volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) lager is dan in Nederland.
Kinderen van vluchtelingen krijgen overigens nu in Nederland automatisch (na inschrijving bij de gemeente) een oproep van de afdeling jeugdgezondheidszorg van de GGD voor het afmaken van de vaccinatieserie of het starten daarmee.
In Oekraïne komen een aantal infectieziekten voor, die bijna niet in Nederland voorkomen. Infectieziekten kunnen zich makkelijk verspreiden onder grote groepen mensen. Mensen die de normale vaccinaties uit het rijksvaccinatieprogramma hebben gehad, in Nederland vrijwel iedereen, kunnen de ziektes waarvoor zij gevaccineerd zijn niet meer krijgen.
Lees meer op rivm.nl/en/refugees-ukraine
De mazelen komt in Nederland weinig voor, veel mensen zijn hiertegen gevaccineerd. In Oekraïne en in sommige andere landen zijn minder mensen tegen mazelen gevaccineerd. Het risico om mazelen op te lopen is hierdoor daar groter. De kans dat vluchtelingen hier later nog mazelen oplopen is heel klein, omdat het nauwelijks voorkomt.
Wanneer iemand mazelen krijgt, kun je er erg ziek van worden. Het is ook erg besmettelijk. De ziekte begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en een oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekken.
Kijk voor meer informatie op Mazelen | LCI richtlijnen.
Ook wel polio of kinderverlamming genoemd, is een ernstige besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door het poliovirus. Het virus wordt van mens op mens overgedragen. De infectie kan verlammingen geven, leiden tot blijvende restverschijnselen en soms zelf leiden tot overlijden.
Kijk voor meer informatie op Polio | LCI richtlijnen.
Hepatitis A of besmettelijke geelzucht is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus komt in Nederland niet voor, maar besmettingen vanuit het buitenland zijn wel mogelijk. Dit komt vooral bij kinderen voor en bij kinderen verloopt de ziekte mild. Volwassen kunnen ook hepatitis A krijgen en dan kan de ziekte ernstiger verlopen.
Kijk voor meer informatie op Hepatitis A | LCI richtlijnen.
Er zijn veel bacteriën en virussen die diarree en braken veroorzaken. Vaak zijn deze bacteriën en virussen zeer besmettelijk. Groepen mensen die dicht op elkaar leven kunnen elkaar dan ook makkelijk besmetten. Het is belangrijk om genoeg te blijven drinken, zeker voor kleine kinderen.
Als de klachten langer aanhouden of er zit bloed of slijm bij de ontlasting: neem dan contact op met de huisarts.
Luchtwegvirussen en -bacteriën kunnen symptomen veroorzaken van hoesten, kortademigheid/benauwdheid, verkoudheid en koorts. Groepen mensen die dicht op elkaar leven kunnen elkaar makkelijk besmetten.
Kijk voor meer informatie op Vragen en antwoorden Griep | RIVM.
Vluchtelingen nemen vaak veel huisdieren, waaronder honden en katten, mee. Rabiës is een ernstige ziekte die incidenteel nog voorkomt in Oekraïne. Niet alle dieren zijn gevaccineerd tegen rabiës.
Bij een beet of een krab van een dier dat zelf rabiës heeft of niet gevaccineerd is tegen rabiës, loop je het risico om zelf besmet te worden.
Dus laat honden die met vluchtelingen meegekomen zijn vaccineren tegen rabiës. Dierenartsen zijn hiervan op de hoogte. Informeer hen dat je met een huisdier uit Oekraïne komt.
Kijk voor meer informatie op: Rabiës (hondsdolheid) | LCI richtlijnen en https://www.hulpvoordierenuitoekraine.nl
De kans dat een persoon uit Oekraïne besmet is met Tuberculose, is zeer klein. Vluchtelingen worden dan ook niet onderzocht op tuberculose.
In Oekraïne krijgen wel alle pasgeboren baby’s een BCG, een vaccinatie tegen tuberculose. Dit gebeurt ook als ze in Nederland geboren zijn uit Oekraïense ouders. Zij worden automatisch daarvoor door het consultatiebureau opgeroepen (door de registratie bij de gemeente).
Als een pasgeborene de BCG nog niet in Oekraïne heeft gehad, komt er waarschijnlijk de mogelijkheid om die alsnog in Nederland te halen.
Vragen hierover en andere vragen over tuberculose kunt u stellen bij de afdeling tuberculosebestrijding van GGD Drenthe via 0592-306300.