Opvang vluchtelingen uit Oekraïne
GGD’en en GHOR dragen bij aan de gezondheidszorg voor vluchtelingen die naar ons land komen, ook voor vluchtelingen uit Oekraïne. Toch hebben zij een aparte status ten opzichte van andere vluchtelingen: Oekraïners mogen vanwege hun Europese status vrij in de Europese Unie verblijven. Zij hoeven geen asiel aan te vragen en kunnen gebruikmaken van de reguliere gezondheidszorg. Hieronder vind je informatie en handige links.
Vragen en antwoorden over gezondheid en vluchtelingen
Voorkomen van infectieziekte en hygiëne
Goede hygiëne is belangrijk:
- Was de handen vaak en goed met water en zeep. Doe dit in ieder geval voor het eten of voor het klaarmaken van eten, nadat je naar de wc bent geweest, na het snuiten van je neus, als je thuiskomt of als je binnenkomt bij andere mensen thuis of op jouw werk.
- Droog de handen goed af met een schone handdoek of een papieren doek.
- Hoest en nies in de ellenboog.
- Gebruik een papieren zakdoek maar één keer (dus niet hergebruiken).
- Ventileren: zorg voor voldoende frisse lucht in huis.
- Maak het toilet en sanitair zorgvuldig schoon.
Kijk voor meer informatie op: https://www.rivm.nl/hygiene.
Neem dan contact op met een (of jouw eigen) huisarts.
Als je meer informatie nodig hebt over een bepaalde infectieziekte. Ook jouw huisarts kan contact opnemen met de GGD, afdeling infectieziekten.
Vluchtelingen en corona
Ja, dat kan op al onze vaccinatielocaties. Het kan zonder afspraak en is gratis (1e, 2e, of boosterprik).
Let op: locaties zijn niet alle dagen van de week open. Kijk eerst op openingstijden
Ja, het advies is om vluchtelingen bij klachten een zelftest te laten doen. Is die positief, bel dan GGD Drenthe voor een advies op maat: 0592-709709 (bereikbaar tussen 8.00 -17.00 uur)
• Was je handen zorgvuldig.
• Hoest en nies in de ellenboog.
• Gebruik papieren zakdoeken.
• Ventileer je woning.
• Doe een zelftest bij klachten.
Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl of bel met de informatielijn van GGD Drenthe: 0592-709709.
Vluchtelingen en infectieziekten
De risico’s zijn klein, maar het is belangrijk om te weten dat in Oekraïne het aantal volwassenen en kinderen dat gevaccineerd is, volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) lager is dan in Nederland.
Kinderen van vluchtelingen krijgen overigens nu in Nederland automatisch (na inschrijving bij de gemeente) een oproep van de afdeling jeugdgezondheidszorg van de GGD voor het afmaken van de vaccinatieserie of het starten daarmee.
In Oekraïne komen een aantal infectieziekten voor, die bijna niet in Nederland voorkomen. Infectieziekten kunnen zich makkelijk verspreiden onder grote groepen mensen. Mensen die de normale vaccinaties uit het rijksvaccinatieprogramma hebben gehad, in Nederland vrijwel iedereen, kunnen de ziektes waarvoor zij gevaccineerd zijn niet meer krijgen.
Lees meer op rivm.nl/en/refugees-ukraine
De mazelen komt in Nederland weinig voor, veel mensen zijn hiertegen gevaccineerd. In Oekraïne en in sommige andere landen zijn minder mensen tegen mazelen gevaccineerd. Het risico om mazelen op te lopen is hierdoor daar groter. De kans dat vluchtelingen hier later nog mazelen oplopen is heel klein, omdat het nauwelijks voorkomt.
Wanneer iemand mazelen krijgt, kun je er erg ziek van worden. Het is ook erg besmettelijk. De ziekte begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en een oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekken.
Kijk voor meer informatie op Mazelen | LCI richtlijnen.
Ook wel polio of kinderverlamming genoemd, is een ernstige besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door het poliovirus. Het virus wordt van mens op mens overgedragen. De infectie kan verlammingen geven, leiden tot blijvende restverschijnselen en soms zelf leiden tot overlijden.
Kijk voor meer informatie op Polio | LCI richtlijnen.
Hepatitis A of besmettelijke geelzucht is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus komt in Nederland niet voor, maar besmettingen vanuit het buitenland zijn wel mogelijk. Dit komt vooral bij kinderen voor en bij kinderen verloopt de ziekte mild. Volwassen kunnen ook hepatitis A krijgen en dan kan de ziekte ernstiger verlopen.
Kijk voor meer informatie op Hepatitis A | LCI richtlijnen.
Er zijn veel bacteriën en virussen die diarree en braken veroorzaken. Vaak zijn deze bacteriën en virussen zeer besmettelijk. Groepen mensen die dicht op elkaar leven kunnen elkaar dan ook makkelijk besmetten. Het is belangrijk om genoeg te blijven drinken, zeker voor kleine kinderen.
Als de klachten langer aanhouden of er zit bloed of slijm bij de ontlasting: neem dan contact op met de huisarts.
Vluchtelingen en de Drentse samenleving
We zien veel hartverwarmende initiatieven om opvanglocaties, hulp en goederen te organiseren vanuit de Drentse gemeenschap. Er leeft een groot saamhorigheidsgevoel. Ook zijn er veel vragen en soms zorgen.
Op de site van de Veiligheidsregio pagina geven we antwoorden.
Informatie en hulplijnen
In het Oekraïns
- Refugeehelp.nl is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en voor hen die zich wil inzetten.
- WhatsApp-hulplijn van het Rode Kruis in het Oekraïens, Russisch en Engels: 06 - 48 15 80 53.
- Rode Kruis infolijn - voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne en voor iedereen die wil helpen: 070 - 44 55 888
- Vluchtelingenwerk biedt belangrijke informatie voor gevluchte Oekraïners in Nederland in het Oekraïens, Russisch en Nederlands.
- Bij de Zorgverzekeringslijn vind je info over de gezondheidszorg in Nederland voor Oekraïners. Deels vertaald in het Oekraïens.
-
Pharos - informatie over corona (adviezen van de overheid, klachten bij corona, testen, vaccin), vertaald in het Oekraïens en Russisch
Voor vrijwilligers en professionals
-
Deze handreiking beschrijft de zorg voor deze vluchtelingen ten behoeve van de infectieziektebestrijding.
- ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum - deelt kennis rondom psychosociale ondersteuning, ontwikkelt materiaal en is bereikbaar voor professionals als ondersteuning bij psychosociale aspecten van werken met mensen die gevlucht zijn: 088 330 5500
Ook heeft ARQ een speciale folder Psychosociale ondersteuning vluchtelingen. (pdf, 573 kB) voor vrijwilligers. - Thuis terwijl je wacht op een huis – bied je opvangruimte aan bij je thuis, dan doet Takecarebnb de intake en screening. Lees op de website van Veiligheidsregio Drenthe hoe de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Drenthe geregeld wordt.
Subsidie zorgkosten Oekraïners
Het verlenen van medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne wordt volledig vergoed via de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Zorgverleners kunnen voor de zorg die zij verlenen, bij het CAK subsidie aanvragen. Op de website van het CAK staat duidelijk uitgelegd hoe zorgverleners deze kosten kunnen declareren.
Wat doen de GGD’en of de GHOR?
De gezondheid van inwoners bewaken en bevorderen is de taak van de GGD’en. Publieke gezondheid is een zeer divers taakgebied waar onder meer infectieziektebestrijding, psychosociale hulp en jeugdgezondheidszorg onder valt. Voor vluchtelingen concentreren de GGD’en zich op de volgende onderdelen:
- Gezondheid vluchtelingen
- Coronabestrijding
- Zorg voor kinderen en jongeren
- Psychosociale hulp