Kan ik op soa's testen?
Als er plaats is, kan je bij de GGD terecht wanneer je:
- jonger bent dan 25 jaar
- als je een man bent die seks heeft met mannen
- seksueel overschrijdend gedrag hebt meegemaakt
- sekswerker bent
- afkomstig bent uit een land waar veel soa's voorkomen
- soaklachten hebt of gewaarschuwd bent voor een soa
Wil je sneller een soatest? Dan verwijzen wij je door naar je huisarts of betrouwbare soathuistest. Kijk onder het kopje ‘Ik wil liever thuis testen, kan dat’ wat betrouwbare sites zijn.
Is er iets fout gegaan met het condoom? Heb je klachten die passen bij een soa zoals branderigheid, jeuk, blaasjes, afscheiding of wratjes? Of ben je door iemand gewaarschuwd voor een soa? Laat je dan testen.
Als je een soa hebt opgelopen, kan het enige tijd duren voordat je deze infectie met een test kan aantonen. Deze periode duurt 3 weken voor gonorroe en chlamydia en 3 maanden voor hiv en syfilis. In deze periode kun je al wel besmettelijk zijn.
Twijfel je? Doe dan de Soatestwijzer | Soa Aids Nederland en krijg direct antwoord.
Op 1 januari 2025 is het landelijk testbeleid voor chlamydia veranderd. Als je geen klachten hebt, is het niet meer nodig om je te laten testen en te behandelen voor chlamydia.
Nieuwe inzichten
Het nieuwe testbeleid volgt na jarenlang wetenschappelijk onderzoek. De meeste chlamydia-infecties geven geen klachten en verwijden vanzelf zonder behandeling. De kans op verminderde vruchtbaarheid door chlamydia zonder klachten is minimaal.
Door mensen zonder klachten niet meer te testen op chlamydia, voorkomen we onnodige behandelingen met antibiotica en dat helpt om te zorgen dat antibiotica blijven werken geen resistentie (bacteriën die ongevoelig worden voor antibiotica) optreedt.
Wanneer wel testen op chlamydia?
Als je onbeschermd sekscontact hebt gehad met iemand die chlamydia heeft en je krijgt wel klachten, zoals:
- Pijn bij het plassen (branderig gevoel)
- Pijn in de onderbuik, soms met uitstraling naar de onderrug
- Pijn tijdens seksueel contact
- Veranderde vaginale afscheiding of afscheiding uit de penis
- Bloedverlies tussen de menstruaties in
- Irritatie of jeuk bij de anus
- Pijn in de balzak
- Als je vaste sekspartner chlamydia heeft en daar medicijnen voor heeft gekregen.
Testen is nodig wanneer er bij de huidige partner chlamydia is vastgesteld én die persoon klachten van chlamydia heeft. De huidige sekspartner is de sekspartner met wie er ook na de behandeling nog sekscontact is.
Lymfogranuloma venereum (LGV), een bijzondere vorm van chlamydia
LGV is een ernstige vorm van chlamydia, veroorzaakt door de agressieve variant. Het komt minder vaak voor dan gewone chlamydia, maar heeft ernstigere gevolgen als het niet behandeld wordt. Bij specifieke risicogroepen (mannen die seks hebben met mannen en transvrouwen) zullen we op deze variant testen en behandelen.
Vragen?
Neem contact op met het team seksuele gezondheid: [email protected].
Meer informatie
- Lees meer over de veranderingen in het chlamydia-testbeleid in het nieuwsbericht van Soa Aids Nederland en in dit nieuwsbericht van Soa Aids Nederland voor professionals.
Onze spreekuren zijn op dit moment op maandagochtend in Emmen en op woensdagochtend in Assen.
Voor het maken van een afspraak voor deze spreekuren kun je terecht bij Sense Noord Nederland via het telefoonnummer 0900-7367366. Van maandag t/m donderdag bereikbaar tussen 10.00 en 12.00 uur. Sense Noord Nederland zorgt ervoor dat je bij ons op het spreekuur ingepland wordt.
Locaties
- De locatie Emmen: Boerkemaweg 60, in het Treant ziekenhuis.
- De locatie Assen: Mien Ruysweg 1, GGD locatie bij de brandweer.
Wil of kun je niet naar de huisarts of GGD? Dan kun je kiezen voor een betrouwbare soathuistest. Kijk op soatestwijzer.nl voor advies of bestel direct testen via www.soapolinoord.nl.