Hiv, PEP en PrEP
PEP is een medicijn bedoeld voor mensen die daadwerkelijk risico hebben gelopen op een hiv-infectie. Bijvoorbeeld omdat je ontvangende anale seks hebt gehad zonder condoom.
PEP bestaat uit een kuur met hiv-remmers van vier weken. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk na het risicomoment begint, maar uiterlijk binnen 72 uur. Hiermee verklein je de kans dat hiv zich in jouw lichaam nestelt.
Heb je risico gelopen op hiv en wil je PEP? Neem dan contact met ons op. Tijdens kantooruren zijn wij bereikbaar via 0592-306300.
Buiten kantooruren bel je met de doktersdienst Drenthe via 0900-1120112. Geef duidelijk aan dat je belt over PEP.
Vanaf 1 augustus 2024 is de PrEP-zorg de GGD veranderd. PrEP-zorg bestaat uit gesprekken, periodieke gezondheidsonderzoeken en medicijnen. Mensen die risico lopen op hiv en binnen de doelgroep vallen kunnen hiervoor terecht bij de GGD.
Wat betekent dit voor de mensen die nu PrEP bij de GGD krijgen?
- Je ontvangt per 1 augustus 2024 je tabletten via een recept.
- De prijs van de tabletten gaan per 1 augustus 2024 omhoog.
- Voor sommige cliënten gaat de afspraakfrequentie per 1 augustus 2024 naar beneden.
Je ontvangt per 1 augustus 2024 je tabletten per recept
Dit betekent dat je een recept van het team Seksuele Gezondheid krijgt voorgeschreven. Je kunt je tabletten dan vervolgens zelf bij een apotheek naar keuze afhalen. Het hoeft niet bij je eigen apotheek te zijn. Je kunt op prepnu.nl kijken welke apotheek PrEP verstrekt en wat de prijzen per apotheek zijn.
De prijs van de tabletten
In één doosje zitten 30 tabletten. De prijs voor één doos kan per 1 augustus 2024 variëren tussen de €12,50 en €70, afhankelijk van de apotheek die je kiest. De prijzen gaan dus iets omhoog vergeleken met wat je bij ons gewend was.
De afspraakfrequentie van de periodieke controles
Nu kom je één keer per kwartaal naar de GGD voor een periodieke controle. Op basis van de indicatie gaan we met jou kijken of dat wat verruimd kan worden. Dit betekent dat je dan mogelijk elke vier of zes maanden voor het PrEP-consult komt. En daarnaast nog een of twee keer zelf langs kunt komen voor soa-testen. Bijvoorbeeld wanneer je klachten hebt of gewaarschuwd bent voor een soa.
Ik gebruik nog geen PrEP, kan ik per 1 augustus 2024 bij de GGD terecht?
Er is momenteel een wachtlijst bij ons. Volgend jaar wordt bekend of er verruiming zit in de aantallen mensen die bij de GGD PrEP kan krijgen. Er zijn wel andere aanbieders om aan PrEP te komen, namelijk:
- Jouw eigen huisarts
- prepnu.nl
- Onedayclinic
- prepzorg.nl
- PrEP-poli | PrEP-poli
Schrijft jouw huisarts geen PrEP voor, maar heeft jouw arts wel interesse of vragen? Dan kan je huisarts contact met ons opnemen.
Meer informatie over PrEP
- PrEPnu – Ik slik, slik jij?
- PrEP tegen hiv | Man tot ManHiv voorkomen met PrEP | Soa Aids NederlandPrEP | RIVMAlles over PrEP, de pil die hiv voorkomt | Aidsfonds
- PrEP-zorg via de GGD en betalen voor PrEP-pillen vanaf augustus 2024 | Gezondheid en preventie | Rijksoverheid.nl
Heb je vragen? Neem contact op met het team Seksuele Gezondheid: [email protected].