Taal en spraak



Met praten en taal leert jouw kind te zeggen wat het wil, denkt of voelt. Dat is belangrijk voor een goede ontwikkeling, verstandelijk, emotioneel en sociaal. Spraak en taal beïnvloeden ook de leerprestaties, zoals lezen en schrijven. Bij sommige kinderen blijft de spraak- en taalontwikkeling achter. De logopedist van GGD Drenthe kan jullie (ouder en kind) hierbij helpen.

Hoe herken je een logopedische ‘probleem’ bij een kind

Een logopedisch ‘probleem’ herkennen is niet altijd even makkelijk. Zie hier onder aantal algemene logopedische ‘problemen’:

  • Taal: jouw kind kent te weinig woorden, maakt onvolledige zinnen of begrijpt niet goed wat er tegen hem/haar gezegd wordt.
  • Spraak: jouw kind kan bepaalde klanken niet goed zeggen of heeft moeite met de uitspraak van woorden.
  • Stem: jouw kind heeft al langere tijd een hese of schorre stem.
  • Stotteren: jouw kind hapert op bepaalde klanken, herhaalt letters, heeft last van blokkades tijdens het praten.
  • Afwijkend mondgedrag: jouw kind  zit veel met de mond open, zuigt nog op duim/vingers of speen of kan bepaalde bewegingen niet goed maken met de tong en/of lippen.

Wat doet de logopedist?

Een logopedist helpt het kind op het gebied van taal, spraak, stem, gehoor en slikken, zodat een kind duidelijk en vloeiend kan spreken, de taal begrijpt en woorden kent en herkent. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens naar onderstaand filmpje. In de eerste 40 seconden wordt duidelijk uitgelegd wat een logopedist doet.

Wat kun je zelf doen?

Op het gebied van taal en spraak kun je samen met jouw kind ook veel zelf doen. Denk bijvoorbeeld aan voorlezen, samen spelletjes doen, liedjes zingen en vragen stellen aan jouw kind. Kijk voor meer tips ook eens op de website www.kindentaal.nl.


Meer informatie of een afspraak

Twijfel je of jouw kind een logopedisch 'probleem' heeft of wil je advies? Neem dan contact op met de logopedist van de GGD Drenthe via 0592 - 306 317 of via [email protected]

Ervaringen van ouders