Lekker in je vel



Iedereen kent tegenslagen. Het is heel normaal dat je af en toe niet lekker in je vel zit. Belangrijk is om te bedenken wat de reden daarvoor is en dat je leert hoe je ermee om kunt gaan. Op deze pagina lees je meer over stress en eenzaamheid en geven we tips die kunnen helpen.

Stress

Niet alleen volwassenen, maar ook jongeren hebben wel eens last van stress. Bijvoorbeeld omdat je het erg druk hebt, of omdat je je ergens druk over maakt. Bijvoorbeeld over school, over je vrienden, of omdat je thuis ruzie hebt.

Hoe weet je dat je stress hebt?

Stress is een ander woord voor spanning. Door te veel spanning kun je je misselijk voelen. Je adem en je hartslag gaan sneller en je spieren spannen zich aan.

Als je lange tijd last hebt van stress, dan kun je meer lichamelijke klachten krijgen. Bijvoorbeeld: slapeloosheid, depressiviteit, een hoge bloeddruk, haaruitval, slechte eetlust, allergieën, maagklachten en tandenknarsen.

Tips

Als je je gestrest voelt, is het belangrijk dat je een balans vindt tussen spanning en ontspanning. Door je tijd beter in te delen, kun je beter omgaan met stress.

  • Bedenk wat de stress veroorzaakt. Wat kun je daar zelf aan veranderen?
  • Verwacht je misschien te veel van jezelf?
  • Verwachten je ouders te veel van jou, zoals hoge cijfers halen op school of altijd winnen met sport?
  • Bepaal wat voor jou het belangrijkste is in je leven. Besteed daar je tijd en energie aan.
  • Houd tijd vrij voor onverwachte gebeurtenissen.
  • Praat over je stress met iemand die je vertrouwt, zoals vrienden, je ouders of je mentor.
  • Eet gezond. Je lichaam heeft veel energie, eiwitten, vitamines en mineralen nodig om sterk en fit te blijven.
  • Ga dingen doen waarvan je ontspant. Weet je niks? Probeer dan eens het volgende: muziek luisteren, met vrienden praten, een boek lezen, ontspanningsoefeningen doen, of tv-kijken.
  • Beweeg voldoende. Door veel te bewegen en te sporten, voel je je sterk en fit en kun je ook beter met stress omgaan.

Eenzaamheid

Veel jongeren voelen zich wel eens eenzaam. Wat kun je doen als je je lange tijd eenzaam voelt? Of als je je eenzaam voelt, terwijl je niet alleen bent? Eenzaamheid komt veel voor. Schaam je er niet voor. Je kunt er echt iets aan doen.

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid betekent dat je je niet verbonden voelt met anderen. Je mist bijvoorbeeld iemand waarmee je je gevoelens en gedachten kunt delen. Je hebt het gevoel dat anderen niet om je geven, of je hebt minder contact met mensen dan je zou willen.

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam

Vaak verdwijnt dat gevoel weer als je beter in je vel zit. Maar soms duurt het gevoel heel lang. Dan is het belangrijk er iets aan te doen.

Niet alleen en toch eenzaam

Je hebt veel vrienden en kennissen en vaak mensen om je heen. En toch voel je je eenzaam. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar het komt vaak voor.

Tips:

Er zijn verschillende redenen waarom je je eenzaam kunt voelen. Er is dus ook niet één beste oplossing voor iedereen. Toch geven we een paar tips die kunnen helpen.

  • Probeer af te spreken met vrienden of kennissen, ook als je daar geen zin in hebt. Elkaar in het echt zien werkt dan vaak beter dan elkaar online zien.

  • Vertel aan je anderen wat je écht bezighoudt. Durf je kwetsbaar op te stellen, ook al is dat spannend. Als jij je open bent over wat je bezighoudt, durft een ander dat waarschijnlijk ook. Zo krijg je een betere band met elkaar.

  • Probeer positief te blijven en kijk naar wat er wel kan. Zoek een hobby, of pak je oude hobby weer op. Misschien zelfs iets met een groep, ook al vind je dat spannend?

  • Kijk of er in je buurt activiteiten zijn waar je aan mee kunt doen. Vaak zijn er in buurthuizen of jongerencentra allerlei activiteiten of cursussen. Van samen gamen tot samen koken en eten, het aanbod is vaak heel divers.

  • Probeer tenminste iedere dag iemand te zien of te spreken.

  • Ga iedere dag even naar buiten.

  • Praat over je gevoel van eenzaamheid! Is er niemand in je omgeving met wie je erover kan praten, dan zijn er online verschillende plekken voor jongeren:

    • De Kindertelefoon – voor iedereen tussen de 8 en 18 jaar

    • Alles oké – voor iedereen tussen de 18 en 24 jaar

    • @ease – voor jongeren van 12 tot 25 jaar

    • Chat met iemand van JouwGGD.

Het belangrijkste advies voor iedereen is: kom zelf in actie, ga er actief mee aan de slag! Ook kleine stapjes helpen al.

Depressie

Als je je lange tijd somber voelt, dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Bij een depressie voel je geen of weinig emoties, soms ook geen verdriet. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk en je hebt nergens energie voor.

Je komt slecht in slaap, of je kan juist moeilijk uit je bed. Je bent het liefst alleen. Sommige jongeren gaan drank of drugs gebruiken als ze zich somber voelen.

Bekijk in het filmpje wat het verschil is tussen een dip en een depressie en wat je kunt doen als je je lange tijd rot voelt.

Denken aan de dood

Sommige jongeren denken tijdens een depressieve periode aan de dood, of aan zelfmoord. Dat is niet raar. Je bent ook niet de enige met deze gedachten.

Het is wel belangrijk om er snel met iemand over praten. Als er niemand in je omgeving is waarmee je kunt praten, bel dan met 0900-0113 of chat via www.113.nl. Hier werken mensen die er goed met je over kunnen praten.


Professionele hulp

Merk je dat je je steeds verdrietiger of somberder gaat voelen? Slaap je slecht of krijg je andere lichamelijk of geestelijke klachten? Ga je meer gamen, eten of misschien zelfs drugs gebruiken om je eenzaamheid weg te stoppen?

Zoek professionele hulp! Bel naar je huisarts en maak een afspraak. Hij of zij kan je verder helpen.

Zelf ondernemen

De aanwezige zelfhulpmodules gaan over de onderwerpen eenzaamheid, somberheid en zelfbeeld. Hierin kan je zelf gratis aan de slag en kan je bepalen wanneer je wellicht toch hulp kan vragen aan anderen. De zelfhulpmodules hebben als doel om kleine problemen klein te houden en de jongeren handvatten te geven om zichzelf te ontwikkelen. Je krijgt hierin via filmpjes uitleg over hoe bijvoorbeeld somberheid werkt en hoe je je wat minder somber kan voelen.

Makkelijk online mensen leren kennen

Join Us community is een online community voor jongeren die zich wel eens eenzaam voelen en graag nieuwe mensen willen ontmoeten. Of gewoon even online een praatje willen maken. Juist ook als je je niet zo fijn voelt.