Schurft


Schurft is een besmettelijke huidziekte die wordt veroorzaakt door schurftmijt. Schurft wordt ook wel scabiës genoemd. De mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes. De mijt zelf is met het blote oog niet te zien, de gangetjes wel.

Je kunt besmet raken door contact met de huid van iemand die schurft heeft. Dat contact moet meer dan 15 minuten zijn. Het kan twee tot zes weken duren voordat je klachten krijgt. Schurft verdwijnt alleen met een behandeling (van jezelf en mogelijke huisgenoten en nauwe contacten).

Welke klachten heb je?

Vaak is dat jeuk door een allergische reactie op deze mijt. Schurft gaat niet vanzelf over. Behandeling is belangrijk. Ook om te voorkomen dat anderen besmet raken. Andere klachten kunnen zijn:

  • Toenemende jeuk, vooral als het warm is en ’s nachts.
  • Blaasjes en rode bultjes, met name tussen de vingers, op de polsen en op de voeten.

Wat is schurft?

Schurft

Wat kan ik eraan doen?

Denk je dat je schurft hebt? Neem dan contact op met je huisarts voor advies. Schurft is goed te behandelen met een crème of tabletten. De huisarts kan dit voorschrijven en je voorlichten. Soms is het nodig dat al je mogelijke huisgenoten en nauwe contacten ook een behandeling krijgen.

Wat te doen bij een uitbraak?

We hebben een aandachtspuntenkaart en behandelinstructies ontwikkeld. Hierop staan de te nemen stappen en maatregelen bij een uitbraak van schurft.

Download de behandelinstructies


Meer informatie

Advies en melden

Het team infectieziekten van GGD Drenthe is voor meldingen, advies en overleg bereikbaar:

tijdens kantooruren via
(0592) 30 63 00 of 
[email protected]

Melden door professionals

Het hoofd van een instelling waar groepen kwetsbare personen verblijven (zoals een kinderopvang, school of zorginstelling), heeft een meldingsplicht. Het gaat om meldingen van een ongewoon aantal gevallen van vermoedelijk infectieuze aard

MEER INFORMATIE OVER MELDEN EN ADVIES