Rabiës


Een ander woord voor Rabiës is hondsdolheid. Hondsdolheid is een virusinfectie die besmette dieren door kunnen geven aan de mens.

Het virus zit in het speeksel. De besmetting vindt plaats door een beet, door likken aan een wond of krabben, waarbij de huid beschadigd is. Maar dat kan ook via je slijmvliezen. Als je bent besmet, voel je je grieperig. Ook kun je last hebben van hyperactiviteit, krampen en verlammingsverschijnselen.

Hondsdolheid is een ernstige ziekte die tot de dood leidt als je je niet laat behandelen. Als het nodig is kan je ingeënt worden tegen hondsdolheid. Als je de prik twee keer hebt gehad, heb je langer de tijd om bij een medische post te komen. Een behandeling is altijd nodig.

Ga voor meer informatie over hondsdolheid naar de website van het RIVM.


Informatie voor professionals

Denk je dat één van jouw patiënten een risico loopt op rabiës? Neem dan contact op met het Infectieziekten team van de GGD. Zij kunnen jou helpen met de risico-inschatting en bij het opstarten van de behandeling van rabiës. Zij zijn te bereiken via 0592 – 306 300 of stuur een e-mail naar [email protected].