Rabiës


Een ander woord voor Rabiës is hondsdolheid. Hondsdolheid is een virusinfectie die besmette dieren door kunnen geven aan de mens. In Nederland komt Rabiës weinig voor, alleen bij sommige vleermuizen. Rabiës is een dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Dit kan via een beet, krab of lik op een wond overgedragen worden op mensen.

Een rabiës infectie leidt tot zenuwverschijnselen. In Nederland komen infecties met deze ziekte bijna nooit voor, meestal gaat het om patiënten die het virus in het buitenland hebben opgelopen.

Wat kan je zelf doen om hondsdolheid te voorkomen?

  • Raak buiten West-Europa dieren niet aan en voer ze niet.
  • Soms worden voor vertrek al vaccinaties tegen rabiës geadviseerd. Het advies hangt af van het land van bestemming.
  • Als je gekrabd of gebeten bent door een dier, was dan onmiddellijk de wond goed schoon met water en zeep. Doe dit ten minste 15 minuten. Ontsmet de wond daarna met jodium of alcohol. Ga zo snel mogelijk - in elk geval binnen 24 uur - naar een arts. Deze beoordeelt of er kans bestaat op hondsdolheid. In dat geval is behandeling nodig.
  • Ben je in het buitenland? Neem dan contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekering.

Meer weten?

Ga voor meer informatie over hondsdolheid naar Hondsdolheid (Rabiës) | RIVM. Of kijk op de website Reisvaccinaties van de GGD.


Informatie voor professionals

Denk je dat één van jouw patiënten een risico loopt op rabiës? Neem dan contact op met het Infectieziekten team van de GGD. Zij kunnen jou helpen met de risico-inschatting en bij het opstarten van de behandeling van rabiës. Zij zijn te bereiken via 0592 – 306 300 of stuur een e-mail naar [email protected].