Mpox


GGD Drenthe vaccineert van 7 juni tot en met 26 juli tegen mpox. Deze vaccinatie is bedoeld om infecties en verspreiding van het mpox-virus zoveel mogelijk te voorkomen. Iedereen met verhoogd risico op mpox kan een afspraak maken om deze vaccinatie te krijgen.

Voor wie is de mpox-vaccinatie?

De vaccinatie tegen mpox wordt gegeven aan mannen en transgenders die seks hebben met mannen. Als één van onderstaande dingen voor jou geldt, maak dan een afspraak bij de GGD voor vaccinatie:

- Je gebruikt PrEP om hiv te voorkomen of je staat hiervoor op de wachtlijst of;

- Je had het afgelopen half jaar met meer dan 10 mensen seks of;

- Je hebt seks op sekslocaties of seksfeesten of je doet aan groepsseks of;

- Je hebt hiv.

Daarnaast is het mogelijk om via de website www.mantotman.nl te bepalen of je in aanmerking komt voor de vaccinatie.

Afspraak maken voor vaccinatie

Als je in deze periode al een afspraak hebt op de poli seksuele gezondheid in Drenthe en in aanmerking komt voor de vaccinatie, kun je de vaccinatie tijdens je reguliere afspraak krijgen.  
Als je nog geen afspraak hebt, maar wel gevaccineerd wilt worden of vragen hebt over de mpox-vaccinatie, kun je een e-mail sturen naar [email protected]. Er wordt dan een afspraak ingepland op woensdagmiddag. 
Ben je al gevaccineerd tegen mpox, dus heb je twee prikken gehad tegen mpox? Dan is een nieuwe vaccinatie niet nodig.

Hulp nodig?

Heb je nu mpox? Of denk je dat je misschien nu mpox hebt? Of heb je symptomen waar je je zorgen over maakt? Ga naar www.mantotman.nl om te lezen wat je kunt doen. Liever persoonlijk advies? Je kunt ook mailen naar [email protected].

Wat is mpox?

Mpox is een virusinfectie die oorspronkelijk vooral in West- en Midden-Afrika voorkwam. Sinds het voorjaar van 2022 verspreidt de ziekte zich ook in andere delen van de wereld, waaronder in Nederland. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild.

Als je mpox hebt, krijg je vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of vermoeidheid. Na enkele dagen krijg je uitslag. Maar het kan ook andersom zijn, dus dat eerst de uitslag komt.

Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen. Sommige mensen hebben ook last van een pijnlijke ontsteking van het slijmvlies van de endeldarm (het laatste deel van de darm).

Mpox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact als zoenen, vrijen en seks.