Mpox
Mpox is een virusinfectie die vooral voorkomt in West- en Midden-Afrika. In 2022 werd mpox voor het eerst vastgesteld bij mensen in Europa zonder directe link met Afrika. De ziekte verspreidde zich snel, maar het aantal gevallen nam later dat jaar af. Deze uitbraak betrof een virusvariant van groep II.
In 2024 is een nieuwe virusvariant, groep Ib, uitgebroken in de Democratische Republiek Congo en omliggende landen. Op 14 augustus 2024 verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze uitbraak tot een internationale noodsituatie.
Situatie in Nederland
Tot op heden zijn er geen meldingen van de nieuwe mpox-variant in Nederland. Zorgverleners zijn waakzaam en staan klaar om bij een besmetting bron- en contactonderzoek uit te voeren.
Het is op dit moment niet mogelijk om op eigen initiatief een vaccinatie te halen.
De actuele stand van zaken staat op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/mpox-apenpokken
Symptomen
Bij mpox krijg je vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat je het virus hebt opgelopen. Na een paar dagen kan uitslag ontstaan die zich over je lichaam en gezicht verspreidt. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes, die uiteindelijk indrogen.
Op deze pagina van het RIVM staan de meest gestelde vragen en antwoorden: https://www.rivm.nl/mpox-apenpokken/vragen-en-antwoorden
Preventie
Mpox wordt overgedragen door intensief huid-op-huidcontact of intiem contact, zoals zoenen, vrijen of seks, met iemand die besmet is. Vermijd contact met mensen die symptomen hebben. Bij klachten die passen bij mpox, neem contact op met uw huisarts. Bij bevestiging van mpox is isolatie noodzakelijk om verdere verspreiding te voorkomen.