MonkeypoxDe huidige uitbraak van de apenpokken is vrijwel voorbij. De vaccinatiecampagne om de verspreiding van monkeypox (meestal apenpokken genoemd) tegen te gaan stopt dan ook.

Het aantal nieuwe besmettingen is al een paar weken erg laag, waardoor de campagne kan stoppen. De vaccinaties werden gebruikt om een snelle verspreiding van het virus te voorkomen. Door het kleine aantal nieuwe besmettingen is de noodzaak om te vaccineren dan ook niet meer aanwezig.

Behalve vaccinaties hebben ook veranderd gedrag van de doelgroep en natuurlijke immuniteit na een doorgemaakte besmetting waarschijnlijk geleid tot de afname van het aantal nieuwe besmettingen.

Besmetting nog steeds mogelijk

Alhoewel het aantal besmettingen op dit moment laag is, is de ziekte niet verdwenen. Het blijft dan dus belangrijk om alert te zijn op klachten bij jezelf en je bedpartner. Twijfel je of je klachten hebt, neem dan contact op met je huisarts of centrum seksuele gezondheid.

Wat is monkeypox (apenpokken)?

Monkeypox, ook vaak apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die oorspronkelijk vooral in West- en Midden-Afrika voorkwam. Sinds het voorjaar van 2022 verspreidt de ziekte zich ook in andere delen van de wereld, waaronder in Nederland. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild.

Als je monkeypox hebt, krijg je vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of vermoeidheid. Na enkele dagen krijg je uitslag. Maar het kan ook andersom zijn, dus dat eerst de uitslag komt.

Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen. Sommige mensen hebben ook last van een pijnlijke ontsteking van het slijmvlies van de endeldarm (het laatste deel van de darm).

Monkeypox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact als zoenen, vrijen en seks.

Wat moet je doen?

  • Ben je ergens geweest waar iemand het virus had? Let de weken daarna goed op of je klachten krijgt. Bel dan meteen de huisarts, ook als je twijfelt.
  • Heb je blaasjes op je lichaam? Bel je huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek.

Blijkt uit de test dat je monkeypox hebt? Dan blijf je thuis in isolatie tot je helemaal genezen bent. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Zolang je symptomen hebt, kun je het virus namelijk doorgeven.

Heb je vragen over monkeypox, het vaccin, leefregels of over iets anders? De meest actuele informatie vind je op de website van het RIVM.