MonkeypoxMonkeypox is een pokkenvirus en komt vooral voor in landen in West-Afrika en Midden-Afrika. In mei 2022 werd de ziekte bij mensen in Europa vastgesteld die geen directe link met de gebieden in Afrika hadden. Dat betekent dat de ziekte zich in Europa verspreidt. Op deze pagina lees je meer over wat dit betekent. Heb je nog vragen en wil je in gesprek? Bel dan met 088 – 7674020. Dit landelijke nummer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.

Wat is monkeypox (apenpokken)?

Monkeypox, ook vaak apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die oorspronkelijk vooral in West- en Midden-Afrika voorkwam. Sinds het voorjaar van 2022 verspreidt de ziekte zich ook in andere delen van de wereld, waaronder in Nederland. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild.

Zo herken je monkeypox

Als je monkeypox hebt, krijg je vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of vermoeidheid. Na enkele dagen krijg je uitslag. Maar het kan ook andersom zijn, dus dat eerst de uitslag komt.

Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen.

Sommige mensen hebben ook last van een pijnlijke ontsteking van het slijmvlies van de endeldarm (het laatste deel van de darm).

Verspreiding

Monkeypox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact als zoenen, vrijen en seks.

Meestal niet gevaarlijk

Het is voor het eerst dat er een monkeypoxvirus rondgaat in Europa. Daarom is nog niet alles bekend. Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf.

Wat moet je doen?

  • Ben je ergens geweest waar iemand het virus had? Let de weken daarna goed op of je klachten krijgt. Bel dan meteen de huisarts, ook als je twijfelt.
  • Heb je blaasjes op je lichaam? Bel je huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek.

Blijkt uit de test dat je monkeypox hebt?

Dan blijf je thuis in isolatie tot je helemaal genezen bent. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Zolang je symptomen hebt, kun je het virus namelijk doorgeven.

Preventief vaccineren monkeypox

De minister besloot op 7 juli dat een specifieke groep preventief ingeënt gaat worden tegen monkeypox / apenpokken, waarbij gebruik gemaakt wordt van de expertise van de GGD’en op het gebied van vaccineren.

Het vaccineren is een belangrijke maatregel om verspreiding van het virus te voorkomen. Het is echter niet de enige maatregel. Het blijft van belang om alert te zijn op symptomen van monkeypox en dat de leefregels die besmette personen en hun contacten ontvangen goed worden nageleefd.

Wie komt in aanmerking voor het monkeypoxvaccin?

De meest actuele informatie hierover vind je op de website van het RIVM. Als blijkt dat jij hiervoor in aanmerking komt, neemt jouw GGD contact met jou op.

Heb je vragen over monkeypox, het vaccin, leefregels of over iets anders?

De meest actuele informatie vind je op de website van het RIVM. Wil je in gesprek? Bel dan met 088 – 7674020. Dit landelijke nummer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.