Legionella



In de zomerperiode voelt de legionellabacterie zich prettig. Bij een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius kan de bacterie zich snel vermenigvuldigen. De bacterie komt voor in grond en in water. De meeste mensen worden niet ziek als ze met de legionellabacterie in aanraking komen. Toch is het verstandig je tuinslang na gebruik leeg te laten lopen en kranen minimaal 1 keer per week te gebruiken.

Hoe raak je besmet?

Adem je zeer kleine waterdruppeltjes (nevel) in waarin veel legionellabacteriën zitten, dan kun je besmet raken. Dit kan bijvoorbeeld bij het douchen in een (zomer)huisje dat lang niet is gebruikt. Of bij het sproeien met een tuinslang die in de zon heeft gelegen. Je wordt dus niet ziek door het drinken van water met legionella.

Wat zijn de klachten?

De meeste mensen worden niet ziek als ze de legionellabacterie inademen. Vooral ouderen, mensen met een verminderde weerstand en rokers lopen een groter risico om ziek te worden van de bacterie. Sommige mensen krijgen na een besmetting milde, griepachtige klachten. Dat gaat na een paar dagen meestal vanzelf weer over. Heel soms veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking. Een longontsteking door legionella komt bijna nooit voor bij mensen die jonger zijn dan 40 jaar. Iemand met een legionella-longontsteking is niet besmettelijk voor andere mensen.

Hoe voorkom je groei van de legionellabacterie?

Zorg dat het water warm genoeg wordt

Bij boilers is dat minimaal 60°C. Bij doorstroomtoestellen  moet de temperatuur van het warme water uit de kraan minimaal 55°C zijn. Doorstroomtoestellen zijn installaties zonder voorraadvat, zoals geisers of combiketels.

Voorkom stilstaand water

Gebruik alle koud- en warmwaterkranen minimaal één keer per week. Als dit door bijvoorbeeld vakantie niet mogelijk is, spoel dan de kranen voor gebruik goed door.

Laat tuinslangen zoveel mogelijk leeglopen na gebruik

Door de tuinslang na gebruik op te rollen, loopt al het overtollige water eruit.

Maak plantensproeiers na gebruik leeg

Vul ze vlak voor gebruik opnieuw met vers water.

Maak luchtbevochtigers regelmatig schoon

Doe dit volgens de gebruiksaanwijzing.

Hoe spoel je de kranen en douche veilig door?

Kranen en douches kun je doorspoelen door er twee minuten water door te laten lopen. Ventileer de doucheruimte tijdens het spoelen. Voorkom dat je tijdens het doorspoelen toch druppeltjes inademt door de douchekop onder te dompelen in een emmer water of in de wasbak met de stop erin. Is dit niet mogelijk? Houd dan de douchekop dicht bij het afvoerputje.