Griep en verkoudheid
Griep is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Griep wordt ook wel influenza genoemd. In de wintermaanden krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Meestal gaat griep vanzelf over. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen ernstig ziek worden van de griep. Hen adviseren we een griepprik te halen.
Welke klachten heb je?
Meestal duren je klachten ongeveer één week, daarna verdwijnen ze vanzelf. Na het doormaken van griep kun je nog een paar weken hoesten en moe zijn. Vlak na de griep kan je een lagere weerstand hebben. Bij griep heb je last van:
- koude rillingen
- (hoge) koorts
- hoofdpijn
- spierpijn
- moeheid
- keelpijn
Wat kan ik eraan doen?
Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen ernstig ziek worden van de griep. Zij kunnen door de huisarts worden opgeroepen voor de jaarlijkse griepprik. Meer informatie over de griepprik krijg je via je huisarts.
Wat te doen bij een uitbraak in een zorginstelling?
We hebben een aandachtspuntenkaart en griepprikposter ontwikkeld om artsen en locatiemanagers van zorginstellingen te ondersteunen. Je kunt de griepprikposter hieronder downloaden of (gratis) bestellen via [email protected].
De aandachtspuntenkaart beschrijft in het kort:
- de verschillende stappen en maatregelen om een uitbraak van influenza te bestrijden.
- hoe verdere verspreiding te voorkomen.
- hoe de nadelige gevolgen voor cliënten te beperken.
Advies en melden
Het team infectieziekten van GGD Drenthe is voor meldingen, advies en overleg bereikbaar:
tijdens kantooruren via
(0592) 30 63 00 of
[email protected]
Melden door professionals
Het hoofd van een instelling waar groepen kwetsbare personen verblijven (zoals een kinderopvang, school of zorginstelling), heeft een meldingsplicht. Het gaat om meldingen van een ongewoon aantal gevallen van vermoedelijk infectieuze aard
Meer informatie
Meer informatie over griep vind je op de website van het RIVM.