Zwanger



Als je zwanger bent, maak je je misschien zorgen over het coronavirus. Een coronaprik beschermt tegen ernstige gevolgen van een coronabesmetting.

Als je zwanger bent, heb je meer risico ernstig ziek te worden van corona. Ook kunnen er sneller problemen optreden, zeker in de laatste 12 weken van je zwangerschap. Dit geldt niet alleen wanneer je een ziekte zoals suiker-, hart- of longziekte hebt. Maar ook als je gezond bent. Vaccinatie is veilig en het beschermt, ook in de zwangerschap.

Je krijgt een prik met het coronavaccin Pfizer

In Drenthe krijg je bij de GGD een prik van Pfizer als je zwanger bent. Dit is een middel zonder virus of virus DNA. Alle onderzoeken tot nu toe laten zien dat dit coronavaccin werkt en veilig is. Ook bij zwangerschap. In de Verenigde Staten zijn meer dan 90.000 zwangere vrouwen geprikt met Pfizer of Moderna. Deze vrouwen meldden geen ernstige bijwerkingen.

Een coronaprik kun je in elke fase van je zwangerschap halen

Jouw eigen immuunsysteem gaat ermee aan de slag en maakt antistoffen aan. Twee weken na de tweede prik ben jij als moeder beschermd. Heb je al eens corona gehad? Dan heb je maar één vaccinatie nodig.

Borstvoeding en de coronaprik

Uit de onderzoeken komt niet dat het coronavaccin in de moedermelk komt.

Bescherming baby na coronaprik moeder

Door de antistoffen in de moederkoek, is de pasgeboren baby beschermd tegen verschillende besmettelijke ziekten. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de eerste maanden na de geboorte. We weten nog niet hoe snel dit bij de antistoffen tegen corona gaat. Maar de kans is groot dat je kindje na de geboorte wat bescherming tegen corona meekrijgt.

Vruchtbaarheid en zwangerschapswens

De coronaprik heeft geen invloed op de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Ook niet bij de aanleg van de moederkoek. Dit blijkt uit onderzoeken die alle vaccinfabrikanten uitvoerden. Bij een ivf-behandeling plan je je prik het beste in na overleg met je arts.


Download flyer Zwangerschap en coronavaccinatie

zwangerschap_coronaprik

QenA

Tijdens het webinar voor zorgprofessionals die werken met zwangeren in januari 2022, werden veel vragen gesteld. In deze QenA staan de antwoorden.