De werking van vaccins


Een vaccin bestaat uit hele kleine deeltjes van het virus. Die deeltjes zorgen ervoor dat je niet ziek wordt, maar dat je lichaam zich klaarmaakt voor het herkennen van het virus. Zo worden er antistoffen aangemaakt. Als je na de vaccinatie in aanraking komt met het coronavirus, dan herkent je lichaam dit virus en gaat het virus te lijf. Hierdoor word je niet ziek of veel minder ziek.

Hoe werkt een vaccin?

Animatie van het Nederlands Instituut voor biologie (NIBI)

Video van de Universiteit van Nederland

Waarom zou je het coronavaccin nemen als je gezond bent?

Video van de Universiteit van Nederland

Hoe gevaarlijk is het coronavaccin?

De veiligheid van de vaccins staat bovenaan. Elk vaccin dat wordt goedgekeurd, is uitvoerig getest. Zo weten we dat het vaccin veilig is en ons goed beschermt tegen het virus. Voor de coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins.

Lees meer op de site van het college ter beoordeling van Geneesmiddelen.

Er is in de hele wereld gewerkt aan een vaccin tegen het coronavirus. De kennis hierover is snel gedeeld. Veel onderzoeken naar de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin zijn nu tegelijkertijd uitgevoerd, in plaats van na elkaar. Dit scheelt veel tijd. Deze onderzoeken zijn direct beoordeeld, op het moment dat de resultaten bekend waren. Hierdoor kon het coronavaccin zo snel worden ontwikkeld en goedgekeurd. Zonder dat er belangrijke stappen zijn overgeslagen.

Video Amsterdam UMC

De bijwerkingen

Video magazine Margriet


Vragen en achtergronden vaccins