QenA vaccinatie
Booster
De boosterprik is voor iedereen van 12 jaar en ouder die de prikken uit de basisserie heeft gehad.
Basisserie
De basisserie houdt in:
- 2 prikken met een mRNA-vaccin (zoals Moderna en BioNTech/Pfizer) of AstraZeneca,
- 1 prik met het Janssen-vaccin óf
- 1 vaccinatie als je vóór de eerste prik al corona heeft gehad.
De boosterprik kun je 3 maanden na de laatste vaccinatie of coronabesmetting krijgen.
Herhaalprik
De herhaalprik is niet voor iedereen beschikbaar. De Gezondheidsraad heeft geadviseerd de herhaalprik alleen te geven aan:
- mensen vanaf 60 jaar (en mensen die in 2022 60 jaar worden);
- bewoners van verpleeghuizen;
- volwassenen met het syndroom van Down;
- mensen met een ernstige afweerstoornis die zijn uitgenodigd door een specialist. Deze mensen hebben meestal ook al een 3e prik gekregen in de basisserie.
Mensen die hiervoor in aanmerking komen, kunnen de herhaalprik 3 maanden na de boosterprik of coronabesmetting krijgen.
Een herhaalprik is voor andere mensen nu niet nodig en wordt daarom ook niet door de GGD’en gezet.
Er is geen medische noodzaak en/of mogelijkheid om een tweede herhaalprik te krijgen.
Online afspraak maken voor een extra coronaprik?
Controleer van tevoren goed welke prikken je al hebt gehad. Dat kun je zien op mijn.rivm.nl/vaccinaties of in je CoronaCheck-app. Zo weet je zeker dat je voor de juiste prik een afspraak maakt.
Op deze pagina vind je een overzicht van het aantal prikken. De overheid bepaalt wie welke prik kan krijgen.
Ja, dat kan. Kijk dan altijd eerst naar de openingstijden: www.ggddrenthe.nl/openingstijden.
Liefst maak je vooraf een afspraak via plan je prik. De vaccinatielocaties in Drenthe zijn wisselend open en voor sommige doelgroepen, zoals jonge kinderen of mensen met prikangst, speciaal en op afspraak geopend.
De derde prik tegen corona is voor een selecte groep patiënten met een ernstige afweerstoornis. Zij zijn door deze derde prik beter beschermd.
Een boosterprik is voor de overige mensen. Het is een prikkel voor het afweersysteem en bedoeld om de bescherming tegen corona te versterken. De booster helpt daardoor tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus.
Mensen ouder dan 12 jaar krijgen de boostervaccinatie aangeboden, omdat zij na de eerste vaccinatie(s) een minder hoge bescherming bereiken tegen corona.
Een booster is dus een oppepper voor mensen die na vaccinatie voldoende bescherming hebben opgebouwd tegen corona, maar bij wie de immuniteit na verloop van tijd is afgenomen. Dat laatste houdt het RIVM continu goed in de gaten.
Lees meer over 'Derde prik voor selecte groep met ernstige afweerstoornis, booster nu nog niet nodig.' op de Rijksoverheid-site.
Tussen je 1e en 2e Pfizer-vaccinatie moet minimaal 21 dagen zitten.
Wanneer je een boosterprik wilt (12+), moet je tweede/laatste vaccinatie minimaal 3 maanden geleden zijn.
Lees meer over de (extra)boosterprik.
Bekijk hoeveel en welke coronaprikken je krijgt.
Vind je het prikken spannend, ben je bang dat je flauwvalt of zit je ergens mee? Neem dan contact met ons op via 0592 - 709709.
We kunnen je dan uitleggen hoe we er samen voor zorgen dat je toch de coronavaccinatie durft te nemen. En we kunnen als jij dat aangeeft, een afspraak inplannen. Tijdens je afspraak, nemen we ruim de tijd en hebben alle aandacht voor jou.
Als dat jou helpt, kun je bijvoorbeeld liggend gevaccineerd worden. En wil je eerst even een gesprek met een arts, dan kan dat. Vind je het fijn iemand mee te nemen? Prima.
Lees meer op de pagina over Prikangst.
Kijk op deze pagina. Daar staan ook de veelgestelde vragen en antwoorden over de booster.
Het is begrijpelijk dat je vragen hebt. Om je daarbij te helpen kun je kijken bij Over Vaccineren | Rijksoverheid.nl. Die site gaat specifiek in op persoonlijke vragen en zorgen die mensen soms hebben.
Je kunt je vragen ook stellen aan een zorgprofessional via 0800 - 770 77 07. De zorgspecialisten zullen je persoonlijk en vertrouwelijk zo goed mogelijk helpen met jouw vragen en het maken van jouw eigen keuzes.
Heb je klachten die passen bij het coronavirus? Laat je dan nog niet vaccineren, maar testen bij de GGD of doe een zelftest.
Heb je corona en had je een vaccinatieafspraak? Verzet die dan via 0800-7070 (bereikbaar tussen 08.00 - 20.00 uur).
Twijfel je hierover, bijvoorbeeld vanwege medicatie die je gebruikt? Overleg dit dan met je behandelend arts of huisarts. Je kunt voor medisch advies ook bellen met 088-7555777 (een samenwerking van verschillende ziekenhuizen).
Laat je niet vaccineren wanneer je:
-
ernstig ziek bent of hoge koorts hebt voordat je de vaccinatie krijgt;
-
in quarantaine zit;
-
klachten hebt die vaak voorkomen bij het coronavirus: doe dan eerst een (zelf)test.
Had je bij de eerste corona-vaccinatie een allergische reactie?
Uit een pilot van zes ziekenhuizen blijkt dat er voldoende mogelijkheden zijn om alsnog veilig te vaccineren. Je kunt door de huisarts worden verwezen naar een allergoloog (via Zorgdomein). Het eerdere advies om bij allergische reactie niet te vaccineren komt daarmee te vervallen.
Op RIVM.nl vind je veel antwoorden op medische vragen. Bijvoorbeeld over ziekte en medicijngebruik. Dit wordt continu bijgewerkt.
Vragen die te maken hebben met jouw eigen medische situatie kun je aan je huisarts of behandelend arts stellen.
Op de gezondheidsverklaring staat ook een nummer dat je kunt bellen wanneer je medische vragen hebt bij het invullen.
Of stel je vraag aan een zorgprofessional via coronavragen.nl
Ja juist, het is belangrijk je prik te halen als je zwanger bent. Lees ook onze flyer 'Zwangerschap en de coronaprik. (pdf, 73 kB)
Heb je vooraf vragen? Bel ons dan via 0592-709709 en bekijk ook onze speciale pagina over Zwanger en de coronavaccinatie.
Geef ook aan op de gezondheidsverklaring én de vaccinatielocatie aan dat je een baby verwacht.
Lees meer over 'Wat je als (aanstaande) ouder wilt weten over coronavaccinatie' via de de site van Ouders van Nu
Ja, dat kan. Maar de kans dat je hiervoor in het ziekenhuis wordt opgenomen is na vaccinatie klein.
Dat kan, maar hoeft niet het geval te zijn. Het gaat hierbij dan vooral om klachten zoals koorts. Deze klachten ontstaan meestal op de dag van vaccinatie en verdwijnen meestal binnen één of enkele dagen. Het is een teken dat je immuunsysteem aan het werk is en bescherming opbouwt.
Lees meer op de Lareb-site.
Nee, de vaccinatie tegen het coronavirus is altijd gratis.
Iedereen van 5 jaar en ouder kan bij ons terecht voor een coronavaccinatie. Na volledige vaccinatie (basisserie) kan iemand van 18 jaar of ouder een boosterprik krijgen.
Kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen een coronavaccinatie krijgen. Lees eerst onze speciale kinderpagina Kinderen van 5 tot en met 11 jaar met onderliggende aandoeningen, krijgen een coronavaccinatie aangeboden via de (kinder)arts. Het gaat om kinderen met bepaalde ziektes zoals ernstige astma, chronische longaandoeningen of aangeboren hartafwijkingen. Deze kinderen hebben een hogere kans om door een coronabesmetting in het ziekenhuis terecht te komen.
Lees meer in dit nieuwsbericht op rijksoverheid.nl.
Voorkomen MIS-C door vaccinatie
Ouders die hun kinderen van 5 tot en met 11 jaar laten vaccineren, doen dit soms uit de overweging om MIS-C te voorkomen. Dit is een zeldzame maar ernstige ontstekingsziekte, die kinderen na het doormaken van corona kunnen ontwikkelen.
Uit nieuwe onderzoeksresultaten blijkt nu dat kinderen die eerder corona hebben doorgemaakt, daar al een goede bescherming tegen hebben.
Een kind vaccineren uit andere overwegingen, kan nog altijd. Bijvoorbeeld omdat bij het kind sprake is van een ziekte of behandeling waardoor de afweer sterk is afgenomen of het voorkomen van besmettingen bij kwetsbare huisgenoten of andere dierbaren.
Kind maakte corona door? Eén vaccinatie voldoende.
Voor kinderen die corona hebben doorgemaakt, maar zich toch nog graag willen laten vaccineren, is 1 vaccinatie voldoende. Deze moet minimaal 12 weken na de besmetting worden gegeven.
Al uitnodiging gehad via specialist?
Voor kinderen die in december 2021 al door hun specialist zijn uitgenodigd omdat zij onder de groep ‘hoog medisch risico’ vallen, blijft het advies om twee vaccinaties te halen gelden. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM of informeer bij de specialist van uw kind.
Lees de 'veelgestelde vragen over kindervaccinaties' op de GGD GHOR-site.
Ja, je kunt jouw tweede coronaprik in Nederland krijgen.
1. Kreeg je jouw 1e prik in een niet-EU-land?
Dan kun je deze vaccinatie laten registreren in Nederland. Na jouw 2e vaccinatie in Nederland, kun je jouw vaccinatiebewijs ophalen via CoronaCheck.
2. Kreeg je jouw 1e prik in een ander EU-land?
Je kunt dan wel in Nederland jouw 2e vaccinatie halen. Het is op dit moment nog niet mogelijk om dan een vaccinatiebewijs op te halen via CoronaCheck.
Vanaf 14 maart kunnen mensen die dat willen een Novavax-vaccin krijgen bij de GGD. In Drenthe is dat mogelijk vanaf 21 maart bij de vaccinatielocatie in Emmen. Hiervoor is een telefonische afspraak noodzakelijk. Je kunt bellen met 0800 - 0174.