Coronavaccin Novavax per 14 maart beschikbaar

11 maart 2022


Vanaf 14 maart kunnen mensen die dat willen een Novavax-vaccin krijgen bij de GGD. Dat maakt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag bekend. In Drenthe is dat mogelijk vanaf 21 maart bij de vaccinatielocatie in Emmen.
Vanaf vandaag kun je hiervoor een telefonische afspraak maken via 0800 - 0174.

Novavax voor 18 jaar en ouder

Het kabinet stelt dit eiwitvaccin beschikbaar aan mensen vanaf 18 jaar en ouder die zich nog niet hebben laten vaccineren omdat er tot nu alleen de zogenaamde mRNA- of vectorvaccins beschikbaar waren. Het vaccin is op dit moment niet beschikbaar als booster.

Van het Novavax-vaccin zijn 2 prikken nodig voor een goede bescherming. Er moet dan minimaal 3 weken tijd zitten tussen de eerste en tweede prik.

Maak altijd eerst een telefonische afspraak

Het vaccin is op een aantal centrale GGD-vaccinatielocaties beschikbaar. In Drenthe is dat vanaf 21 maart op de vaccinatielocatie Emmen. Wil je een vaccinatie met Novavax? Maak dan eerst een afspraak via het speciale nummer 0800-0174

Het novavaxvaccin

Het Novavax-vaccin is volgens de Gezondheidsraad een alternatief voor mensen die geen mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer en Moderna) of vector-vaccin (Janssen) willen.

Het vaccin beschermt in 60-90% van de gevallen tegen ziekte.  Er zijn nog geen gegevens bekend over de bescherming tegen de delta- en omikronvariant van het coronavirus. Omdat bij voorkeur gevaccineerd wordt met een mRNA-vaccin, is Novavax beschikbaar op basis van ‘Informed consent’. Dat betekent dat bij het maken van de vaccinatie-afspraak de GGD-medewerker vraagt of er sprake is van een weloverwogen keuze.