Kids (5-11)Vanaf 23 februari alleen coronaprik voor kinderen met verhoogd risico om ernstig ziek te worden

Tot nu toe was de coronaprik beschikbaar voor alle kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar. De Gezondheidsraad stelde het advies hierover bij: het is voor de meeste kinderen niet langer nodig om een coronaprik te krijgen. Het ministerie van VWS neemt dit advies over en besloot dat vanaf 23 februari 2023 alleen kinderen met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus worden uitgenodigd.

Aanvullend op de basisserie (de eerste coronaprikken) kunnen deze kinderen vanaf eind februari ook een herhaalprik krijgen.

Speciale aandacht tijdens het vaccineren van jonge kinderen

Op de locatie zijn ervaren prikkers aanwezig die weten hoe ze kinderen (en ouders) op hun gemak kunnen stellen.

Toestemming ouder/verzorger

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar zijn minderjarig. Daarom is het nodig dat er één ouder/verzorger meekomt naar de priklocatie. Denk er ook om je eigen ID-bewijs (rijbewijs, ID-kaart of paspoort) mee te nemen.

De ouder/verzorger die niet meekomt moet wel geïnformeerd zijn en ook toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Op de priklocatie wordt daarom eerst gevraagd of beide ouders/verzorgers toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Als op de GGD-locatie blijkt dat één van de ouders niet wil dat het kind gevaccineerd wordt, gaat de GGD dit niet doen.

Praatplaat over vaccinatie voor ouder en kind

In deze praatplaat lees je wat corona is en hoe het werkt, maar ook hoe het prikken gaat.

Stripverhaal/prikpraat

In dit stripverhaal gaat het over hoe een vaccin werkt en welke stappen er worden genomen voordat een vaccin wordt goedgekeurd voor kinderen.