Veelgestelde vragen
Heb je net een coronabesmetting gehad, dan heeft dit je afweersysteem al opnieuw aan het werk gezet. Na 3 maanden kun je de bescherming weer op peil brengen door een vaccinatie. Elke herhaalprik zorgt ervoor dat de kwaliteit van het afweersysteem verbetert.
Volwassen vanaf 18 jaar kunnen kiezen voor Novavax als herhaalprik tegen corona.
Wat is Novavax?
Novavax is een alternatief voor mensen die geen herhaalprik met een mRNA- of het vectorvaccin van Janssen kunnen of willen krijgen.
Alleen op afspraak
Een vaccinatie met de herhaalprik van Novavax kan alleen op afspraak via telefoonnummer 0800-0174.
Het Novavax-vaccin is niet op alle GGD-locaties beschikbaar.
Voorwaarden
Is de basisserie ook met Novavax gegeven dan moet er minimaal 6 maanden tussen de laatste prik uit de basisserie en de herhaalprik zitten.
Bij alle andere basisserievaccins volstaat het gebruikelijke interval van minimaal 3 maanden tot aan de Novavax herhaalprik.
Vragen of twijfels?
Mensen met vragen of twijfels kunnen deze vooraf telefonisch of via chat bespreken met een onafhankelijke zorgprofessional via 0800-7707707 of vragenovercorona.nl.
Zie Rijksoverheid Het coronavaccin van Novavax | Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl
Voor de herhaalprikronde in het najaar worden vernieuwde mRNA vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna gebruikt. Deze bieden bescherming tegen meer varianten van het coronavirus dan de originele vaccins.
Er zijn twee vernieuwde vaccins beschikbaar
- Eén vaccin tegen de BA.1 stam (Moderna of BioNTech/Pfizer) van de omikronvariant.
- Eén vaccin tegen de BA.4/5 stam (BioNTech/Pfizer) van de omikronvariant.
Uit onderzoek blijkt dat beide vaccins goed werken tegen ernstige ziekte en sterfte door een coronabesmetting. De verwachting is dat beide vernieuwde vaccins effectiever zijn tegen de nu circulerende virusvarianten dan de originele vaccins.
Het is niet mogelijk om te kiezen tussen beide vernieuwde vaccins. De vaccins die als eerste zijn binnengekomen worden als eerste ingezet. Op dit moment wordt geprikt met het BA.1 vaccin. Of en wanneer met de BA.4/5-vaccins wordt geprikt is afhankelijk van de opkomst. Hier is op dit moment geen exacte tijd aan te koppelen.
Zie ook:
- Mijn vraag over corona: Herhaalprik vanaf half september (mijnvraagovercorona.nl)
- In een animatie van het RIVM: Video: RIVM - vernieuwde vaccins | RIVM
- In een uitlegvideo van het CBG: Coronavaccin herhaalprik | Video | College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (cbg-meb.nl)
Er is geen verschil. Een booster en een herhaalprik versterken beide de werking die de basisserie (de eerste vaccinatie(s) op je afweersysteem heeft. Dit geeft tijdelijk extra bescherming tegen corona.
We houden vanaf nu de term herhaalprik aan, omdat dit duidelijker aangeeft dat de prik vaker herhaald kan worden. Hoe vaak en met welke periode, hangt af van hoe het coronavirus zich verder ontwikkelt.
Herhaalprik en griepprik
Ontvang je een uitnodiging voor de griepprik? Het is veilig om de herhaalprik tegen corona en de griepprik op dezelfde dag of kort na elkaar te krijgen.
De herhaalprik krijgt u bij de GGD. De griepprik bij de huisarts. Voor de duidelijkheid ontvang je daarom verschillende uitnodigingen.
Corona-experts waarschuwen dat het belangrijk blijft voor ouderen en risicogroepen om zich te laten vaccineren, omdat de immuniteit langzaam maar zeker afneemt.
"Mensen realiseren zich te weinig dat de omikronvariant mild is door de immuniteit die we hadden opgebouwd. Die blijft hoog door nu opnieuw te vaccineren."
Nee. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is een herhaalprik niet nodig. Zij worden meestal niet erg ziek van corona. Zie ook COVID-19-vaccinatie kinderen 5-11 jaar | RIVM
Het verschilt per land of er (en hoeveel) coronaprikken nodig zijn en hoelang die geldig zijn. Wil je voor je vertrekt een check doen? Dat kan via www.nederlandwereldwijd.nl.