Herhaalprik najaar 2022


Iedereen van 12 jaar of ouder die de basisserie tegen corona heeft gehad, kan dit najaar een herhaalprik met de vernieuwde coronavaccins (van Pfizer en Moderna) krijgen.

Waarom een herhaalprik dit najaar?

Met een vaccinatie ben je minder bevattelijk voor corona en word je minder ziek dan wanneer je geen prik hebt gehaald. Vandaar dat het belangrijk is om de afweer op peil te houden.
Door je te laten vaccineren met een herhaalprik is de kans kleiner dat je in het ziekenhuis terecht komt. De zorg blijft daardoor ook beschikbaar voor mensen met andere zorgvragen dan corona.

Wie ontvangen een uitnodiging?

Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden en zorgmedewerkers zijn als eerste aan de beurt en krijgen een persoonlijke uitnodiging. Het RIVM heeft daarvoor in samenwerking met onder meer huisartsen, zorgwerkgevers en instellingen, een uitnodigingsproces ingeregeld.

Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden zijn:

  • mensen vanaf 60 jaar;
  • mensen vanaf 12 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik;
  • bewoners van zorginstellingen;
  • mensen met het syndroom van Down.

De uitnodigingen

  • Vanaf 13 september ontvangen mensen vanaf 60 jaar een uitnodiging van het RIVM.
  • Mensen van 12 tot en met 59 jaar die jaarlijks voor de griepprik worden uitgenodigd, krijgen vanaf begin oktober de uitnodiging voor de herhaalprik van hun huisarts.
  • Zorgmedewerkers met patiënten- en/of cliëntencontact worden gelijktijdig uitgenodigd door hun werkgever. Hierna kan iedereen die dat wil van 12 jaar en ouder op afspraak een herhaalprik halen.

De eerste prikken worden vanaf 19 september 2022 bij de GGD gezet.

Vanaf nu worden alle volgende prikken volgend op de basisserie de ‘herhaalprik’ genoemd.