Handvatten voor een gezonder(e) voedselomgeving
Onze voedselomgeving bepaalt wat we eten. Van aanbod, prijzen, aanbiedingen, informatie en verkooppunten tot sociale normen, culturele eetgewoonten en wettelijke afspraken. Ongezonde voeding vergroot de kans op overgewicht en chronische ziekten als hart- en vaatziekten en diabetes type 2. In Drenthe zijn meer mensen met matig en ernstig overgewicht dan gemiddeld in Nederland.
Hoe zorgen we voor een gezonde(re) voedselomgeving in onze provincie? Dat is uiteengezet in een paper genaamd "Bouwen aan een gezond Drenthe: Handvatten voor een gezonde(re) voedselomgeving" (pdf, 474 kB). Dit paper onderzoekt de rol van onze voedselomgeving hierin en biedt drie handelingsperspectieven voor gemeenten om een gezondere voedselomgeving te creëren. Het doel is niet om ongezond voedsel te verbieden, maar om gezonde keuzes aantrekkelijker en toegankelijker te maken. Het paper is geschreven in samenwerking met Hanze Hogeschool, Aletta Jacobs School of Public Health en het UMCG.
Wil je graag in gesprek over dit onderwerp? Neem dan contact op met onze collega Berber Bergstra via [email protected].