Zwemmen in open water: waar houd je rekening mee?
Het zwemseizoen voor open water is weer gestart. Zwemmen en ontspannen aan het water en op het strand is gezond en leuk. Maar is niet zonder risico’s. Elk jaar verdrinken in Nederland mensen in het open water. Of ze worden ziek omdat het water niet schoon is. Zwem daarom liever op aangewezen zwemlocaties. Hier worden de veiligheid en de kwaliteit van het water regelmatig gecontroleerd. Kijk op www.zwemwater.nl voor de aangewezen zwemlocaties bij jou in de buurt en voor meer informatie over waar je rekening mee moet houden.
Veiligheid
Zwemmen in open water is gezond, en brengt tegelijk risico’s met zich mee. Zwemmen bij bruggen, sluizen en in vaarwegen is verboden. Bereid je goed voor voordat je gaat zwemmen in open water. Denk bijvoorbeeld aan:
- Kan je goed genoeg zwemmen? Zwem anders eerst eens in een (openlucht) zwembad, onder begeleiding.
- Kijk op de informatieborden bij de zwemplek bij open water.
- Let op de risico’s: is er stroming, liggen er spullen in of onder het water, gaat het snel van ondiep naar diep water?
- Volg altijd de adviezen van de lifeguards als ze er zijn.
- Let op vlaggen die aangeven of zwemmen veilig is: rood, geel en oranje in de vlag wijst op gevaar.
- Ga je zwemmen in open water? Zorg dan dat iemand je in de gaten houdt. Dit geldt extra bij zwemmen in zee. Meer tips over veilig zwemmen in open water lees je op https://veiliginenuithetwater.nl/.
Gezondheid
Het water kan vervuild zijn. Er kunnen te veel bacteriën, virussen of schadelijke chemische stoffen in het water zitten. Hiervan kun je ziek worden of huiduitslag krijgen. Chemische stoffen (zoals PFAS) kunnen ook in het water zitten. Deze kunnen leiden tot schade op langere termijn.
Twee belangrijke tips om ziekte en huiduitslag te voorkomen bij zwemmen in open water:
- was steeds je handen voordat je iets gaat eten
- douche altijd na het zwemmen in open water
De kwaliteit van zwemwater wordt regelmatig gemeten. Kijk op het informatiebord of op www.zwemwater.nl of een negatief zwemadvies geldt.
Breng je een bezoek aan de zee? Let dan goed op als kinderen en huisdieren in zeeschuim spelen. Micro-organismen en chemische stoffen zoals PFAS en kunnen vooral in zeeschuim zitten. Het is verstandig het inslikken van zeeschuim zoveel mogelijk te voorkomen.
Watersporten
Ook bij verschillende watersporten, zoals surfen en kajakken, kom je in aanraking met oppervlaktewater. Hiervoor gelden dezelfde adviezen als voor zwemmen.
- was steeds je handen voordat je iets gaat eten
- douche altijd na het zwemmen in open water