Dag van de Mentale Gezondheid: ruim 1 op 4 Drentse jongeren ervaart psychische klachten

10 oktober 2024


Vandaag, 10 oktober, is het de Internationale dag van de Mentale Gezondheid. Het thema is dit jaar mentale weerbaarheid. Een goed moment om stil te staan bij het grote aantal Drentse volwassenen én jongeren met psychische klachten.

Onder de Drentse volwassenen ervaart 17% psychische klachten. Onder jongeren worstelt zelfs 27% met psychische klachten. Dit blijkt uit gezondheidsonderzoeken die de GGD afneemt in verschillende leeftijdsgroepen. De cijfers nemen sinds een aantal jaren toe.

Meerdere oorzaken

De oorzaak van het feit dat meer volwassenen en jongeren psychische klachten ervaren is niet met één vinger aan te wijzen. Een combinatie van allerlei factoren speelt een rol. Psychische klachten kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met zorgen over inkomen, werk of huisvesting. Bij jongeren speelt een steeds hogere druk om te presteren een rol. Maar ook het gebrek aan natuur in de buurt of een beperkt sociaal netwerk kan mensen kwetsbaar maken voor mentale problemen.

STORM-aanpak

GGD Drenthe vindt de mentale gezondheid van de inwoners van Drenten belangrijk. De GGD denkt actief mee met gemeenten, scholen, zorgverleners en vele andere partijen over wat werkt om de mentale gezondheid van Drenten te verbeteren. Een voorbeeld daarvan is de STORM-aanpak. Dit staat voor Strong Teens and Resilient Minds. Vrij vertaald naar: sterke tieners en een weerbare geest. Deze pilot startte in juni 2024 en is samenwerking van GGD Drenthe met GGZ Drenthe, Accare, Dr. Nassau College Quintus, Drenthe College Assen en Gemeente Assen. In de aanpak leren jongeren dat zij zelf invloed hebben op hun gevoelens, stemming en mentale gezondheid. Zij leren hun negatieve gedachten om te buigen naar positieve, wat hen helpt in hun ontwikkeling tot gezonde volwassenen.

Meer informatie?
Meer cijfers uit Drenthe? Home | Gezondheidsatlas Drenthe
Klik hier voor de website van www.stormaanpak.nl


STORM

logo-storm

STORM