Vanaf 2025 ander vaccinatieschema voor kinderen

18 september 2024


Vanaf 2025 is er een nieuw vaccinatieschema van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) voor kinderen. Het gaat om de verandering van vier vaccinatiemomenten. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt namelijk dat kinderen nog beter beschermd zijn als ze sommige vaccinaties op een andere leeftijd krijgen. Binnenkort ontvangen ouders een brief van het RIVM over deze veranderingen.

Welke vaccinatiemomenten veranderen in 2025?

  • De laatste DKTP(difterie kinkhoest tetanus polio)-Hib(haemophilus influenzae type b)-HepB(hepatitis B)- en pneumokokkenvaccinaties krijgen kinderen voortaan als ze  12 maanden oud zijn.  Dit was bij 11 maanden. Deze prikken beschermen tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, haemophilus influenza type b, hepatitis B en pneumokokken.
  • De 2e BMR(bof, mazelen,rodehond)-prik krijgen kinderen voortaan op de leeftijd van 3 jaar, in plaats van 9 jaar.  Deze prik beschermt tegen bof, mazelen en rodehond. We voorkomen dat kinderen die nu tussen de 3 en de 9 jaar oud zijn de prik missen, door de komende jaren geleidelijk al deze kinderen uit te nodigen.
  • De DKT(difterie, kinkhoest en tetanus)-prik krijgen kinderen voortaan op de leeftijd van 5 jaar. Dit was een DKTP-prik op de leeftijd van 4 jaar. Daarin zat ook bescherming tegen polio, maar dat is op deze leeftijd niet nodig. De DKT-prik beschermt tegen difterie, kinkhoest en tetanus.
  • De DTP(Difterie Tetanus Polio)-prik krijgen kinderen voortaan op de leeftijd van 14 jaar, in plaats van 9 jaar. Deze prik beschermt tegen difterie, tetanus en polio. Kinderen krijgen deze vaccinatie dus later, maar zijn daardoor juist langer beschermd tegen deze ziekten.

Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma is meer te lezen over deze veranderingen. Ook is precies te bekijken wat voor welk geboortejaar verandert.

Ouders hoeven zelf niets te doen

De jeugdgezondheidsorganisaties, waaronder GGD Drenthe en het RIVM zijn druk bezig met het organiseren van de nieuwe vaccinatiemomenten. Ouders hoeven zelf niets te doen. Zij krijgen als altijd vanzelf een uitnodiging voor de nieuwe vaccinatiemomenten.

Het kan zijn dat uw kind nu later of vroeger wordt gevaccineerd dan u had verwacht op basis van het oude schema. Uit onderzoek is gebleken dat vaccineren volgens het nieuwe schema zorgt voor betere en langere bescherming tegen de ziekten.

Meer weten, vragen of twijfels?

Wil je meer weten over het Rijksvaccinatieprogramma? Of heb je nog vragen? Kijk dan hier op onze website of bij ons overzicht van veelgestelde vragen. Staat jouw vraag hier niet bij? Of twijfel je? Neem dan contact met ons op: [email protected] of 088 24 60 246.