Rijksvaccinatieprogramma
In Nederland vinden we het belangrijk dat kinderen een gezonde start in het leven krijgen. De vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma beschermen kinderen tegen ernstige infectieziekten. Vaccinatie vermindert de kans op ernstige ziekte en complicaties en zorgt ervoor dat gevaarlijke infectieziekten minder voorkomen. Ben je aan de beurt voor een vaccinatie? Dan krijg je hiervoor een uitnodiging van het RIVM. De vaccinaties zijn gratis en niet verplicht.
Kies hieronder over welke vaccinatie je meer wil lezen. Het complete overzicht vind je op de landelijke website Rijksvaccinatieprogramma.nl.
Ben jij 22 weken zwanger of langer? Dan kun je gratis een vaccinatie halen om jouw baby meteen vanaf de geboorte te beschermen tegen kinkhoest. Lees op deze pagina meer over kinkhoest en de vaccinatie.
De DTP en BMR vaccinaties beschermen kinderen tegen difterie, tetanus en polio (DTP) en tegen de bof, mazelen en rode hond (BMR). Alle 9-jarige kinderen krijgen hiervoor een uitnodiging van de GGD. Op deze pagina lees je meer over de vaccinaties.
HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Het humaan papillomavirus kan leiden tot baarmoederhalskanker, kanker in de anus, de schaamstreek en in de keel. De inenting werkt het best als je nog niet seksueel actief bent. Daarom krijgen meisjes en vanaf 2022 ook jongens de vaccinatie aangeboden in het jaar dat ze 10 worden. Op deze pagina lees je meer over de vaccinatie.
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest kan beginnen met koorts, verkoudheid en hoesten. Na ongeveer 2 weken ontstaan de typische hoestbuien, vooral 's nachts. Lees op deze pagina meer over Kinkhoest, hoe je het krijgt en wat je kunt doen.
Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De meningokokbacterie kan hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Kinderen krijgen de vaccinatie aangeboden als ze 14 maanden zijn en in het jaar dat ze 14 worden. De vaccinatie beschermt tegen de typen A, C, W en Y. Op deze pagina lees je meer over de vaccinatie.
Direct naar:
Waar gaat de toestemming voor het uitwisselen van gegevens over?
De jeugdgezondheidszorg legt de vaccinatiegegevens vast in het digitale dossier van je kind. Wij delen de gegevens ook met het RIVM.
Vanaf 1-1-2022 zijn we verplicht om voor die uitwisseling toestemming te vragen en die vast te leggen. In de video hieronder zie je waar de toestemming over gaat.