Vaccinaties tijdens de zwangerschap
Je kunt je baby beschermen door jezelf tijdens je zwangerschap te laten vaccineren tegen kinkhoest en griep (gratis) en tegen het RS-virus (niet gratis). De vaccinaties zijn veilig voor je baby en voor jezelf. Wereldwijd is veel ervaring met deze vaccinaties. De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) geeft de vaccinaties. In Drenthe kun je terecht bij GGD Drenthe of bij Icare JGZ, dat hangt af van je woonplaats. Op deze pagina lees je meer over vaccinaties tijdens de zwangerschap.
Vaccinatie tegen kinkhoest
Baby’s zijn de eerste twee maanden van hun leven nog niet beschermd tegen kinkhoest. Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte. Ze kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Je kunt je baby beschermen door jezelf tijdens je zwangerschap te laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week met de 22 wekenprik tegen kinkhoest. Als jij je laat vaccineren, heeft je baby na de geboorde 1 prik minder nodig. Je baby krijgt de eerste vaccinatie dan bij 3 maanden in plaats van 2 maanden.
Lees meer over kinkhoest op de pagina Kinkhoest.
Vaccinatie tegen griep
Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals benauwdheid of ziekenhuisopname. Ook zwangere vrouwen met griep worden vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. De griepprik verkleint de kans om griep te krijgen en om ernstig ziek te worden van griep. Voor je baby en voor jezelf. Als de baby of zwangere vrouw na vaccinatie toch griep krijgen, verloopt de infectie meestal mild.
De griepprik kun je halen als je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger bent.
Wanneer kan ik de vaccinaties krijgen?
- De griepprik is een seizoensprik en wordt alleen gegeven tussen 15 oktober en 1 maart. Dus ben jij in die periode 22 weken of langer zwanger? Alleen dan kun je de griepprik halen.
- Vrouwen die jaarlijks een oproep van de huisarts ontvangen voor de griepprik, krijgen de prik ook tijdens hun zwangerschap van de huisarts. Zij hoeven niet te wachten tot ze 22 weken zwanger zijn.
- De kinkhoestvaccinatie geven we het hele jaar door en kun je halen als je 22 weken of langer zwanger bent.
Waar kan ik de vaccinaties krijgen?
Woon je in de gemeente Assen, Borger-Odoorn, Emmen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordenveld, Westerveld of De Wolden? Dan krijg je je vaccinaties tijdens het Startmoment Consultatiebureau. Het Startmoment is voor vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn (ook als het niet je 1e zwangerschap is).
Hier kun je je aanmelden voor het Startmoment.
Woon je in de gemeente Aa en Hunze, Tynaarlo, Meppel of Coevorden? Dan krijg je de vaccinaties van Icare JGZ.
Kijk op www.icarejgz.nl/22wekenprik.nl of www.icarejgz.nl
Vaccinatie tegen RS-virus
Als je zwanger bent, kun je je ook laten inenten tegen het RS-virus. Hiermee maak je antistoffen aan die je aan het kind doorgeeft. Zo wordt jouw baby tot de leeftijd van 6 maanden beschermd. We geven het vaccin tussen de 24e en de 36e week van de zwangerschap, liefst tussen 32 en 36 weken.
Let op! Aan deze vaccinatie zijn kosten verbonden. De tarieven vind je op: Prijzen | GGD Vaccinaties op Maat
Meer info en afspraak maken: Vaccin tegen RS-virus
Jac Korsten, jeugdarts bij GGD Drenthe over vaccinaties tijdens de zwangerschap:
De antistoffen die de moeder aanmaakt na de vaccinaties beschermen tegen griep of kinkhoest. Ze komen via de navelstreng bij de baby terecht. De baby is dan direct vanaf de geboorte beschermd. Het vaccin zelf komt niet bij de baby. Je geeft de moeder een prik om de baby te beschermen.
Heb je vragen?
Natuurlijk bepaal je zelf welke vaccinaties je wel of niet haalt. Heb je vragen of twijfels? Neem gerust contact met ons op via 088-246 0246. Wij geven je graag antwoord en advies.
De vaccins zijn veilig voor moeder en kind
Daar is onderzoek naar gedaan. In andere landen krijgen vrouwen deze vaccinaties al veel langer. Vanuit die landen weten we dat de vaccinaties geen negatieve gevolgen hebben voor de baby en de zwangerschap.
Toestemming voor uitwisselen gegevens
De jeugdgezondheidszorg noteert in het digitale dossier van jou en je kind welke vaccinaties jullie, wanneer hebben gehad. Vanaf 1 januari 2022 hebben wij jouw toestemming nodig voor het uitwisselen van deze informatie met het RIVM. Tijdens het Startmoment Consultatiebureau vragen wij die toestemming aan jou. Zo weet het RIVM precies wie welke prik heeft gehad en ontvang jij geen onnodige herinneringen.