Rotavirus
Rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte, waardoor de maag en darmen ontstoken raken. Vanaf 1 januari 2024 is de vaccinatie tegen rotavirus onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen de vaccinatie op het consultatiebureau als ze tussen de 6 en 9 weken oud zijn en nog een keer als ze 3 maanden oud zijn. De vaccinatie wordt via druppels in de mond gegeven. Het is geen prik.
Bijna ieder kind maakt voor het vijfde levensjaar een rotavirusinfectie door. Een kind krijgt koorts, (hevige) diarree, wordt misselijk en moet overgeven. Als kinderen door langdurige of hevige diarree uitdrogen, moeten ze naar het ziekenhuis. Dat gebeurt elk jaar met ongeveer 3.500 kinderen. Jaarlijks overlijden 5 tot 6 kinderen aan de gevolgen van een rotavirusinfectie.
Bescherming tegen rotavirus
Om ziekenhuisopnamen en overlijden te voorkomen ontvangen alle ouders van baby’s geboren vanaf 1 januari 2024 een uitnodiging voor vaccinatie. De rotavirusvaccinatie beschermt kinderen tegen ernstig ziek worden door het virus. Als ze de vaccinatie hebben gehad kunnen ze nog wel rotavirus krijgen, maar worden ze minder ziek. De bescherming van het vaccin duurt minimaal 3 jaar. Kinderen zijn hiermee beschermd op de leeftijd waarop zij het meest kwetsbaar zijn.
Vragen?
Op www.rijksvaccinatieprogramma.nl vind je antwoord op veel gestelde vragen.
Heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op.
Bestaand vaccin
De vaccinatie tegen het rotavirus is een bestaand vaccin dat sinds 2006 in meer landen in vaccinatieprogramma’s is opgenomen. Het aantal ziekenhuisopnames is in die landen flink gedaald. Lees meer over de verschillende onderzoeken naar de vaccinatie tegen rotavirus op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.nl.
Bijwerkingen
Zoals bij alle vaccinaties kunnen er na een rotavirusvaccinatie milde bijwerkingen optreden. De meest voorkomende klacht is enkele dagen dunnere ontlasting. Daarnaast zijn klachten van buikpijn, winderigheid en ogenschijnlijke geïrriteerdheid (door malaise) gemeld. Deze klachten komen vooral voor in de 1e week na vaccinatie, en zijn doorgaans mild en kortdurend. Lees meer over mogelijke bijwerkingen op de website van het RIVM.
Video 4 vragen over rotavirusvaccinatie
Uitgeschreven tekst
In deze video van het RIVM geeft kinderarts Patricia Bruijning-Verhagen antwoord op een aantal veelgestelde vragen rondom de nieuwe rotavirusvaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma.
PATRICIA BRUIJNING-VERHAGEN, KINDERARTS: 'Vanaf 1 januari 2024 is er vaccinatie tegen rotavirus beschikbaar in het Rijksvaccinatieprogramma. In deze video geef ik antwoord op een aantal veelgestelde vragen.'
MANNELIJKE VOICE-OVER: 'Wat is het rotavirus?'
PATRICIA: 'Het rotavirus veroorzaakt een ontsteking aan de maag en darmen. Kinderen krijgen koorts, worden misselijk, soms moeten ze overgeven en ze krijgen vaak hevige diarree. Het rotavirus komt heel veel voor bij jonge kinderen, maar toch is het niet zo heel erg bekend. En dat komt omdat als je een infectie hebt, dan kan dat alleen worden aangetoond met behulp van laboratoriumonderzoek. En dat wordt niet zo vaak gedaan bij jonge kinderen. Als je besmet bent met het rotavirus, dan zit het in de ontlasting en het is heel erg besmettelijk. Het kan bijvoorbeeld achterblijven op wc-brillen, deurklinken, kranen en op die manier via handen aan andere mensen worden doorgegeven.'
MANNELIJKE VOICE-OVER: 'Waarom is vaccinatie tegen het rotavirus nodig?'
PATRICIA: 'Kinderen kunnen door hevige of langdurige diarree uitdrogen en dan moeten ze naar het ziekenhuis. Dat gebeurt elk jaar met ongeveer 3500 kinderen. Dat zijn er zo'n tien gemiddeld per dag. En er overlijden ook vijf tot zes kinderen per jaar aan de gevolgen van een rotavirusinfectie. De rotavirusvaccinatie geeft bescherming tegen ernstig ziek worden door het rotavirus. En die bescherming houdt minimaal drie jaar aan. En daarmee is je kind gedurende de jaren dat die het meest kwetsbaar is, beschermd tegen rotavirus.
MANNELIJKE VOICE-OVER: 'Welk vaccin wordt gebruikt voor de rotavirusvaccinatie?'
PATRICIA: 'Het vaccin heet Rotarix. Het is in vloeistof en het zit in een kleine tube. Kinderen krijgen de vloeistof in de mond gedruppeld. Het is dus geen prik. Dat druppelen gebeurt op het consultatiebureau. De eerste keer als kinderen zes tot negen weken oud zijn en dan nog een keer op de leeftijd van drie maanden. Het vaccin wordt al sinds 2006 in heel veel andere landen gebruikt. En daar heeft het al geleid tot een flinke afname in het aantal ziekenhuisopnames onder jonge kinderen.'
MANNELIJKE VOICE-OVER: 'Zijn er ook nadelen aan het vaccin tegen rotavirus?'
PATRICIA: 'Zoals bij elke vaccinatie kunnen er ook bijwerkingen zijn. Kinderen voelen zich dan niet zo lekker of ze krijgen een beetje diarree. Dat is doorgaans van korte duur. Er bestaat ook een kleine kans op een zeldzame bijwerking van het rotavirusvaccin. En dat is een verdraaiing of blokkering van de darm. Dit komt maar heel zelden voor en het is goed te behandelen met medische zorg.
MANNELIJKE VOICE-OVER: 'Meer weten over rotavirusvaccinatie? Ga naar rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/rotavirus.
♪ RUSTIGE MUZIEK ♪
In beeld: Logo Rijksoverheid met daarnaast de naam van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. RIVM © 2023. De Zorg voor morgen begint vandaag.