HPV 18 jaar en jonger



Het humaan papillomavirus (HPV) kan leiden tot verschillende soorten kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste.  Maar ook kanker in de anus, de schaamstreek en in de keel kan door HPV veroorzaakt worden.

Alle meisjes en vanaf 2022 ook jongens, krijgen in het jaar dat ze 10 worden 2x een uitnodiging voor een vaccinatie tegen HPV.

Deze vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.

Wat is HPV?

Van het HPV-virus merkt je meestal niets, maar het is wel heel besmettelijk. Het wordt overgedragen via handen, huid, mond of seks. Als je het hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Soms gebeurt dat niet. Het virus kan dan cellen beschadigen en daardoor kan er na 10-15 jaar kanker ontstaan.

Het HPV-vaccin beschermt tegen verschillende soorten kankervormen

Het HPV-vaccin beschermt tegen baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, anus en penis. De inenting tegen HPV werkt het best als je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom worden kinderen al op jonge leeftijd uitgenodigd voor de vaccinatie.

Met twee vaccinaties goed en langere tijd beschermd

Voor zowel jongens als meisjes zijn twee HPV-vaccinaties voldoende. Ook als je op latere leeftijd alsnog besluit je te laten vaccineren tegen HPV. Tussen de twee prikken zit een periode van minimaal 5 maanden.

Heb jij een oproep gekregen? Maak zelf een afspraak.

Via de link in de brief kun je een afspraak maken op een locatie, datum en tijd die jou uitkomt.

Je krijgt de vaccinaties in je bovenarm. De vaccinaties zijn gratis en niet verplicht. Vergeet je niet je oproepkaart en ID-bewijs mee te nemen naar de afspraak?

Bekijk de video 'Wat is HPV?'


Contact

Heb je praktische vragen over het maken van de afspraak of de locatie? Neem dan contact met ons op via 088-2460246 (werkdagen 8.00 - 17.00 uur).

HPV Keuzehulp

Kijk wat jij weet over het HPV-vaccin en wat voor jou belangrijk is om de vaccinatie wel of niet te nemen.

Prik gemist?

Heb je de prik deze ronde gemist? Dan ontvang je automatisch een nieuwe oproep van het RIVM.