22-wekenprik
Ben jij 22 weken zwanger of langer? Dan kun je gratis een vaccinatie halen om jouw baby meteen vanaf de geboorte te beschermen tegen kinkhoest. Wij noemen dit de 22-wekenprik. Waar je in Drenthe terecht kunt, hangt van jouw woonplaats af. Op deze pagina lees je hier meer over.
Bekijk de video 'Bescherm je baby tegen kinkhoest. Haal de 22 wekenprik.'
Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt
Jonge baby’s zijn de eerste twee maanden van hun leven nog niet beschermd tegen kinkhoest en juist voor deze groep is kinkhoest gevaarlijk. Marian Wijma, medewerker infectieziektebestrijding van GGD Drenthe, licht toe:
De antistoffen die de moeder aanmaakt na de vaccinatie beschermen tegen kinkhoest . Ze komen via de navelstreng bij de baby terecht. De baby is dan direct vanaf de geboorte beschermd. Je geeft de moeder een prik om de baby te beschermen. Haalt de moeder de prik niet, dan heeft de baby een extra vaccinatie nodig om beschermd te zijn tegen kinkhoest.
Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en is erg besmettelijk
Het wordt ook wel de '100 dagen hoest' genoemd. Elk jaar worden er gemiddeld 170 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen. Kinkhoest kan bij baby’s leiden tot longontsteking, ademnood, hersenschade en soms zelfs tot overlijden.
Het vaccin is veilig voor moeder en kind
Daar is onderzoek naar gedaan. In andere landen krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Onder andere in Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten. Wel kun je bijwerkingen krijgen, net zoals bij andere inentingen. Bijvoorbeeld slaperigheid, hoofdpijn of pijn op de injectieplek.
Het vaccin is een combinatievaccin
Het is de DKT- (difterie, kinkhoest en tetanus) vaccinatie. Deze beschermt ook tegen difterie en tetanus. Er bestaat geen los vaccin tegen kinkhoest.
Waar je de 22-wekenprik kunt halen, hangt af van waar je woont
Woon je in de gemeente Assen, Borger-Odoorn, Emmen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordenveld, Westerveld en De Wolden? Dan krijg je de prik van GGD Drenthe in Assen, Emmen, Hoogeveen of Roden. Je kunt hiervoor alleen telefonisch een afspraak maken via 088-246 0246
Woon je in de gemeente Aa en Hunze, Tynaarlo, Meppel of Coevorden? Dan krijg je de prik van Icare JGZ. Kijk op www.icarejgz.nl/22wekenprik.nl.
Heeft u vragen?
Je mag zelf kiezen of je de prik wilt. Heb je vragen of twijfels? Neem gerust contact met ons op via 088-246 0246. Wij geven je graag antwoord en advies.
Meer informatie
Meer informatie over de 22-wekenprik vind je op: