Minder angst en pijn bij vaccineren



Zie jij of je kind op tegen een vaccinatie? De tips hieronder kunnen misschien helpen.

Tips voor als je zelf opziet tegen een vaccinatie

  1. Zorg dat je uitgerust bent en voldoende gegeten en gedronken hebt. Je lichaam heeft die energie nodig.
  2. Vertel de verpleegkundige wat je angst is. Deze is getraind om met prikangst om te gaan. De verpleegkundige geeft je graag wat extra tijd en uitleg.
  3. Kijk niet naar je arm tijdens de vaccinatie. Dat helpt bij het ontspannen.
  4. Leidt jezelf af. Vertel over iets leuks, zet je favoriete muziek op of speel een game. Bijvoorbeeld deze game tegen prikangst: https://ainar.io/
  5. Ontspan je arm zoveel mogelijk, laat je schouders zakken.
  6. Doe ademhalingsoefeningen: adem in door je neus en uit door je mond. Concentreer je daarop.
  7. Breng als je wilt verdovende Emla zalf of een verdovende pleister aan voor de vaccinatie. Deze kan je zonder recept kopen bij de apotheek. Breng de pleister of zalf een uur voor de vaccinatie aan. Tip: doe dit op de bovenarm die je niet gebruikt om te schrijven.

Tips voor als je baby een vaccinatie krijgt

  1. Geef borstvoeding of een fles

Geef je borstvoeding? Dit geeft troost. Leg je baby aan voor, tijdens of meteen na de vaccinatie. Ook een fles meteen na de vaccinatie biedt troost.

  1. Hou je baby vast

We adviseren je baby vast te houden tijdens de vaccinatie en niet neer te leggen. Kies hiervoor een houding die voor jou en je baby prettig voelt.

Tips voor als je kind opziet tegen een vaccinatie

Vóór de vaccinatie

  1. Kies een goed moment om te vertellen dat je kind een vaccinatie krijgt. Een dag van tevoren is meestal voldoende. Wacht niet tot het laatste moment.
  2. Bespreek samen wat je kind prettig vindt tijdens het vaccineren. Wil je kind op schoot zitten of op de stoel? Gaat de favoriete knuffel mee? Zo geef je jouw kind een gevoel van controle.
  3. Kijk samen met je kind het filmpje van TOPDOKS. Dit filmpje vind je hier op Youtube. Rachel en Elbert van het programma TOPDOKS gaan mee naar de BMR/DTP prik. Wat gebeurt er? Hoe werkt het en hoe doet het minder pijn?
  4. Kies je woorden zorgvuldig. Woorden maken verschil. Het praten over pijn en het waarschuwen voor een prik kan leiden tot meer angst en pijn. Met goed gekozen woorden kan je veel angst, pijn en stress voorkomen. Deze zinnen kunnen angst en stress helpen voorkomen:
  • “Je krijgt een vaccinatie om te zorgen dat je gezond blijft.”
  • “Ik ben bij je en zal je helpen.”
  • “Sommige kinderen voelen een drukkend gevoel, anderen zeggen dat ze niets voelen. En ik ben benieuwd hoe het bij jou voelt.”

Meer tips over helpende woorden om je kind voor te bereiden vind je met deze link naar de handige folder van het Prosanetwork.

5. Plak als je wilt een uur voor vaccinatie een verdovende pleister. Of smeer verdovende Emla zalf op de plek van de prik.

Voor kinderen vanaf 14 maanden kan je een crème of pleister met een verdovende werking (EMLA) gebruiken. De zalf en de pleisters met EMLA zijn zonder recept te koop bij de apotheek. Breng de pleister of zalf een uur voor de vaccinatie aan. Hier onder zie je waar je dat doet bij de verschillende vaccinaties.

Breng de EMLA-créme of EMLA-pleister op de juiste plek aan, 1 uur voor de vaccinatie:

  • Bij kinderen jonger dan 1 jaar: beide bovenbenen
  • Bij 14 maanden: beide bovenarmen
  • Bij 3 jaar en 9 maanden: linker bovenarm
  • 9 jaar: beide bovenarmen
  • 10 – 18 jaar: bovenarm die je niet gebruikt bij schrijven

Tijdens de vaccinatie

  • Het is belangrijk dat je zelf rustig blijft en je kind afleidt tijdens de vaccinatie. Onze hersenen kunnen niet alles tegelijk. Praat bijvoorbeeld over een vakantie of doe een woordspelletje. Je kind ervaart dan minder angst en pijn.
  • Laat je kind zich zoveel mogelijk ontspannen. Hoe slapper de spieren hoe minder je voelt van de prik.

Na de vaccinatie

  • Leg na de vaccinatie de aandacht op wat goed ging. Kinderen onthouden dat het een positieve(-re) ervaring was, omdat ze het goed hebben gedaan. Dat geeft vertrouwen voor een volgende keer.
  • Gaat het echt niet? Hele angstige kinderen kunnen eventueel een vaccinatie krijgen op het inhaalvaccinatiespreekuur. Neem hiervoor contact op met de Jeugdgezondheidszorg via telefoonnummer.