Hiv, PEP en PrEP
PEP is een medicijn bedoeld voor mensen die daadwerkelijk risico hebben gelopen op een hiv-infectie. Bijvoorbeeld omdat je ontvangende anale seks hebt gehad zonder condoom.
PEP bestaat uit een kuur met hiv-remmers van vier weken. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk na het risicomoment begint, maar uiterlijk binnen 72 uur. Hiermee verklein je de kans dat hiv zich in jouw lichaam nestelt.
Heb je risico gelopen op hiv en wil je PEP? Neem dan contact met ons op. Tijdens kantooruren zijn wij bereikbaar via 0592-306300.
Buiten kantooruren bel je met de doktersdienst Drenthe via 0900-1120112. Geef duidelijk aan dat je belt over PEP.
LET OP: de PrEP Pilot van de GGD Drenthe is VOL.
Een beperkte groep (mannen of transgender mannen die seks hebben met mannen en een verhoogd risico op HIV) komen in aanmerking voor het hiv-preventiemiddel PrEP en de medische zorg die daarbij hoort.
Je komt in aanmerking voor PrEP wanneer je
- een man of transgenderman bent die wel eens seks heeft met mannen;
- hierbij (soms) onveilige anale seks hebt;
- een anale soa of syfilis hebt gehad in de laatste 6 maanden;
- of PEP hebt moeten gebruiken in het afgelopen jaar.
PrEP pilot
Er is een landelijke pilot met PrEP waaraan een maximum aantal mensen kan deelnemen. Op dit moment is de PrEP pilot van de GGD Drenthe vol. In 2023 komen er een aantal plekken bij, waarvoor wij ook al een wachtlijst hebben. Wij adviseren je daarom ook om via een andere weg PrEP te krijgen.
PrEP verkrijgen
Via de volgende opties kun je PrEP krijgen:
- Jouw eigen huisarts
- prepnu.nl
- De Onedayclinic
- PrEPzorg.nl
- PrEP-poli | PrEP-poli
Vragen over PrEP
Mocht jouw eigen huisarts geen PrEP voorschrijven en heeft hij/zij vragen over PrEP? Geef dan aan dat zij telefonisch contact met ons mogen opnemen. Dit kan via het nummer 0592 - 306 300 en vraag naar de verpleegkundige seksuele gezondheid (bereikbaar elke werkdag tussen 9.00 en 17.00 uur). Je kunt ook mailen naar seksuelegezondheid@ggddrenthe.nl.