ConsultatiebureauIeder kind verdient het om gezond en veilig op te kunnen groeien. Samen met jou houden we de groei en gezondheid van jouw kind in de gaten. Wij zijn er voor jou en je kind. Met al je vragen of zorgen kun je bij ons terecht. Het consultatiebureau is er voor kinderen van 0 tot 4 jaar.

Contact met de GGD

Heb je vragen, wil je een afspraak maken of wijzigen of informatie opvragen? Neem dan contact met ons op tussen 08.00 en 17.00 uur via 088-2460246.

Je kunt je vragen ook stellen via de ouderchat. De chat is open van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 17.00 uur en op maandag, dinsdag en donderdagavond tot 20.30 uur. Je krijgt antwoord van een jeugdverpleegkundige.

Ga naar de ouderchat

Hielprik en gehoortest bij je thuis

In de eerste week na de geboorte van je kindje komt één van onze medewerkers bij jou thuis voor de hielprik en gehoortest. Tijdens dit huisbezoek krijg je ook informatie over het consultatiebureau.

1e bezoek consultatiebureau

Je gaat voor het eerst naar het consultatiebureau als jouw kind ongeveer 1 maand oud is. Je krijgt hiervoor automatisch een uitnodiging.

Waar vind ik het consultatiebureau van de GGD?

Woon je in de gemeente Assen, Borger-Odoorn, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordenveld of Westerveld? Dan ga je naar het consultatiebureau van de GGD.

Woon je in de gemeente Aa en Hunze, Coevorden, Meppel of Tynaarlo? Dan ga je naar het consultatiebureau van IcareJGZ.

naar adressen GGD consultatiebureaus

Hoe gaat een bezoek aan het consultatiebureau?

Een afspraak bij het consultatiebureau duurt ongeveer 20 minuten.

Je kind wordt gemeten en gewogen. Om dit nauwkeurig te doen, gebeurt dit zonder kleren. Het is handig om een omslagdoek of badjas voor je kindje mee te nemen en een schone luier. Kom 10 minuten eerder naar de afspraak zodat er genoeg tijd is om je kind uit te kleden.

Na het meten en wegen krijg je een oproep voor je afspraak bij de jeugdverpleegkundige of de jeugdarts.

Vaccineren

De jeugdverpleegkundige of de jeugdarts kijkt samen met jou welke zorg jouw kind nodig heeft en waar behoefte aan is. Het vaccineren tegen diverse ziektes is hier onderdeel van. Lees hierover meer:

Ogentest bij (3 en) 4 jaar

De '3 jaar ogentest' wordt alleen gedaan op verzoek van ouders, bij twijfels van onze professional of als er oogafwijkingen in de familie voorkomen. De '4 jaar ogentest' wordt standaard gedaan.

Oefen van te voren thuis met je kind

Als je van te voren oefent lukt de test vaak beter. De beschrijving van de ogentest en de plaatjes die erbij horen, vind je in het persoonlijke dossier van je kind in Mijn Kinddossier.

Het laatste peuterconsult

Vlak voordat jouw kind 4 jaar wordt, vindt het laatste peuterconsult plaats. Tijdens dit consult doen we de ogentest en krijgt je kind de voorlopig laatste vaccinaties. Het volgende contactmoment vindt plaats op de basisschool. Wat wij doen op de basisschool lees je op onze pagina Op School.

Mijn Kinddossier

De Jeugdgezondheidszorg van GGD Drenthe werkt met "Mijn Kinddossier". In dit ouderportaal vind je informatie over de gezondheid, ontwikkeling, groei en opvoeding van jouw kind vanaf 0 tot 12 jaar. Het is ook de plek waar je gemakkelijk online afspraken met de Jeugdgezondheidszorg kunt inzien en wijzigen.

Groeigids app en chatten bij vragen

Met de gratis GroeiGids app kunnen (aanstaande) ouders makkelijk en snel de ontwikkeling en groei van hun kind bijhouden. Je vindt er betrouwbare informatie en je stelt je vragen eenvoudig via de ouderchat aan een jeugdverpleegkundige.

Meer handige informatie

Ode aan ouders

Ouderschap is mooi. De meeste ouders vinden het ouderschap pittig. Daarom is het zo fijn als we er voor ouders zijn. En iets kleins kan al veel betekenen. Kijk wat jij kunt doen op 1e1000dagen.nl

Hoe werkt de JGZ?

We nemen graag de tijd om te luisteren naar hoe het gaat in een gezin en wat er nodig is. We doen dit aan de hand van de GIZ- methodiek. GIZ staat voor Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoefte. Aan de hand van een praatplaat zoals hieronder gaan we in gesprek. Heeft een ouder behoefte aan ondersteuning, dan kijken we samen wat past.