Herinneringsactie voor een coronavaccinatie, waarvoor je eerder al een uitnodiging kreeg

8 juli 2022


Minister Ernst Kuipers riep woensdag 22 juni alle inwoners van Nederland op zich aan de basismaatregelen te houden om een besmetting met corona te voorkomen. Vanwege de toename van het aantal besmettingen is daarnaast een herinneringsactie gestart om de coronaprikken te halen. Het RIVM stuurt herinneringsbrieven naar alle volwassenen die nog geen booster of herhaalprik hebben gehaald, terwijl zij hier wel voor in aanmerking komen.

Iedere volwassene onder de 60 jaar komt in aanmerking voor een basisserie (de eerste prikken) en een boostervaccinatie. De boostervaccinatie brengt de basisbescherming weer op peil.

Iedereen van 60 jaar en ouder kan ook nog een herhaalprik krijgen. Dit geldt ook voor mensen met een ernstige afweerstoornis. Bij deze groepen neemt de bescherming tegen ernstige ziekte door corona sneller af. Met een herhaalprik blijven zij goed beschermd.

De werking van de coronaprikken is steeds hetzelfde en bovendien zorgt elke herhaalprik ervoor dat de kwaliteit van het afweersysteem verbetert.

Herinneringsoproep vanaf vrijdag 8 juli via brieven en SMS-berichten

Het RIVM stuurt herinneringsbrieven naar alle volwassenen die nog geen booster of herhaalprik hebben gehaald, terwijl zij hier wel voor in aanmerking komen.

De herinneringsbrieven worden alleen gestuurd naar volwassenen die eerder al een uitnodiging kregen. In totaal zal het RIVM ruim vier miljoen brieven versturen, in een periode van twee weken. Het gaat nadrukkelijk niet om een nieuwe vaccinatieronde.

Daarnaast stuurt GGD GHOR Nederland SMS-berichten om mensen aan de vaccinatie te herinneren. Deze SMS-berichten stuurt zij alleen naar mensen die hun mobiele nummer met GGD GHOR Nederland hebben gedeeld. In de praktijk gaat het als volgt:

  • Een aantal mensen ontvangt de brief van het RIVM, binnen enkele dagen gevolgd door een SMS-bericht.
  • Mensen die eerder een coronavaccinatie haalden bij een GGD, hun mobiele nummer gaven maar hun gegevens niet wilden delen met het RIVM ontvangen geen brief, maar een SMS-bericht van GGD GHOR Nederland.
  • Mensen die nog geen basisserie (de eerste prikken) hebben gehaald krijgen geen herinneringsbrief en ook geen SMS-bericht. Uiteraard kunnen zij altijd terecht bij een GGD om deze prikken alsnog te halen.

Maakt liefst een afspraak : telefonisch of online

Om je bezoek vlot te laten verlopen, maak je liefst eerst een afspraak. Via deze link kun je dat online  doen:  www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Je kunt ook telefonisch een afspraak maken door te bellen naar 0800 – 7070. Dit nummer is gratis bereikbaar van 8.00 – 20.00 uur.

Je kunt ook zonder afspraak terecht. Onze locaties zijn wisselend open, kijk voor je komt op: prikkenzonderafspraak.nl. Als je een afspraak maakt via telefoon of website hoef je meestal minder lang te wachten.

Neem altijd een identiteitsbewijs mee naar de priklocatie en het liefst ook de brief en de ingevulde gezondheidsverklaring die met de brief is meegestuurd.

Voor meer informatie:

  • Lees de informatie over welke coronaprik je nodig hebt;
  • Lees de informatie over de booster;
  • Lees de informatie over de herhaalprik;
  • Lees de informatie over de bescherming die de booster en herhaalprik bieden;
  • Lees het artikel  van de Gezondheidsraad naar aanleiding van de huidige stijging van het aantal besmettingen.

Vragen of twijfels?

Vragen of twijfels over vaccineren kun je bespreken met de eigen medisch specialist. Wil je praten met een onafhankelijke zorgprofessional, kijk dan op vragenovercorona.nl.

GGD Drenthe?

Je belt ons via 0592-709709 doordeweeks: 8.30 - 16.30 uur. In het weekend en op feestdagen: 8.30 - 12.00 uur of mail ons via coronavragen@ggddrenthe.nl)