Afspraak maken voor boostervaccinatie mogelijk voor jongeren (12 t/m 17 jaar)

7 maart 2022


Ben je tussen de 12 en 18 jaar, dan kun je vanaf vandaag een afspraak maken (0800 -7070) voor de boostervaccinatie of langskomen. Check altijd eerst de openingstijden. De locaties zijn wisselend en op bepaalde uren open.

Van de omikron-variant worden de meeste jongeren na vaccinatie bijna niet ziek. Er kunnen redenen zijn waarom een jongere een boostervaccinatie wil. Bijvoorbeeld omdat deze jongere zelf kwetsbaar is of kwetsbare gezins- of familieleden wil beschermen.

Booster verbetert werking basisvaccinaties

De boostervaccinatie is een oppepper die de werking van de basisvaccinaties verbetert. Je kunt nog steeds besmet raken met het coronavirus, maar de kans is kleiner dat je anderen besmet. Dit kan een reden zijn voor jongeren om te kiezen voor de extra prik. Volgens de Gezondheidsraad is er geen medische noodzaak om alle jongeren een booster aan te bieden.

Veiligheid

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de veiligheid, betrouwbaarheid en werking van de prik van BioNTech/Pfizer bij jongeren onderzocht. Zij concluderen dat de prik veilig en effectief is om te gebruiken. Mogelijke bijwerkingen van de boostervaccinatie zijn vergelijkbaar met de eerdere coronavaccinaties. Bij twijfel over bijwerkingen of de veiligheid van het vaccin kan altijd worden gebeld met de huisarts.